Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Strona kodowa plików CSV
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Cezar708
Witam,
Napisałem skrypt ładujący dane z pliku CSV. Wszystko ładnie działa ale na razie tylko dla kodowania UTF-8. Chciałbym aby tak samo dobrze działało dla kodowania... no właśnie nie wiem jakiego, stąd pytanie.

Jakie jest kodowanie znaków w pliku CSV, który został wyeksportowany z programu Microsoft Excel.

inaczej co muszę wpisać w miejsce znaków zapytania (questionmark.gifquestionmark.gif?) w poniższym kodzie aby otrzymać poprawne (polskie) znaki:

1. <?php
  2. echo "<pre>";
  3. $arr = file('plik.csv');
  4. echo "Przed zmianą:\n";
  5. print_r($arr);
  6.  
  7. foreach ( $arr as $key=>$value ){
  8. // tu problem
  9. $arr[$key] = iconv( 'questionmark.gifquestionmark.gif?', 'UTF-8', $value);
  10. }
  11.  
  12. echo "Po zmianie:\n";
  13. print_r($arr);
  14. ?>
Jojo
Excel prawdopodobnie zapisuje polskie znaki w kodowaniu windowsowym, więc jako parametr do iconv() powinieneś podać CP1250.
Cezar708
Cytat(Jojo @ 12.10.2007, 08:28:56 ) *
(...) jako parametr do iconv() powinieneś podać CP1250.

No właśnie to był mój pierwszy strzał, niestety niecelny. Po poszukiwaniach, kolega podał mi namiar na program `Gżegżółka` który wykrył mi stronę kodową mojego nieszczęsnego pliku CSV.

Jest to CP842 (to jakiś standard od IBM)... nigdy bym na to nie wpadł.

Dodam, że plik eksportowałem z programu MS Excel 2007, a tam nic nie można ustawić (ani strony kodowej, ani separatora, ani ogranicznika tekstu)

Niniejszym ogłaszam wątek za rozwiązany,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.