Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Budowa strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mikser
Witam wszystkich.
W php dopiero co zaczynam, i że tak powiem wiele z tego nie wiem. Mam pytanie, postaram się najaśniej jak potrafię:

Mam strone o standardowej budowie - czyli góra, lewe menu, srodek strony z tekstem i stopka.
Stronka mała nie jest i dotychczas była robiona w html-u - niestety zmiany są czasochłonne więc postanowiłem to przerobić na budowę modułową, wiec chcąc niechcąc php mi się ukłoniło.

Podzieliłem stronę na określone moduły - czyli menu mam jaką osobną stronę (menu.php) jest to tabela zrobiona w htmlu i zapisana jako plik php, następnie góra też tak jak w przypadku menu, stopka i tak dalej. Mam już moduły mojej strony.
Generalnie na stronie się zmienia środek czyli treść. Wiec kazdy artykuł - czyli środek strony też jest jako art1.php i tak dalej. Tak wyglądają moduły mojej strony.
Teraz aby to złożyć w całość zrobiłem szablon do którego wstawiam te moduły - mam gołą stronę z samymi tabelami i na tę stronę wstawiam np menu.php, srodek i tak dalej.... szablon zapisuje jako np nazwaartu.php i tak kazde kolejno. W praktyce nazwaartu.php jest strona w ktora wklejone sa wszystkie moduly i dzieki temu wyglada jak calosc.
Dla mnie + takiego rozwiazania jest to ze podmieniam modul menu.php i zmienia sie on w kazdej stronie spory zysk czasu.
Jednak tak czy siak aby zrobic nowa strone musze wkleic w szablon wszystkie moduly i zapisac jako calosc.
Pytanie - czy jesli mam gotowy szablon w ktorym sa wstawione wszystkie moduly procz srodka (czyli szkielet strony oprocz tresci ktora sie zmienia na kazdej podstronie) to moge zrobic tak aby w tym szablonie zmienial sie tylko srodek? czyli aby po kliknieciu na link "o kozie" w srodkowa tabele strony 'wstawil sie' modul o_kozie.php?

Dodam że kod php dzieki ktoremu wstawiam te moduly na strone wyglada tak:

1. <?
  2. //LEWE MENU STRONY
  3. $sciezka = "menu_1.php";
  4. $plik = fopen($sciezka, "r");
  5. $zawartosc = fread($plik, filesize("$sciezka"));  
  6. echo $zawartosc
  7. ?>

Dzieki wstawieniu tego kodu w lewa tabele wyswietla mi sie w tej tabeli wlasnie menu czyli strona menu.php
Dodam ze nie mam zamiaru tez bawic sie w zaawansowane php bazy i tak dalej, w sumie nawet styka mi to co wymyslilem, jednak moze istnieje mozliwosc zalatwienia problemu jeszcze prosciej.
Bede wdzieczny za odp - googlowalem troszke i rylem na stronach o tematyce php, jednak aby dojsc do jednej rzeczy trza nie raz przerobic caly kurs.... wiec pytam tutaj

Pozdrawiam, mam nadzieje ze mnie rozumiecie.
nospor
  1. <?php
  2. $sciezka = "menu_1.php";
  3. $plik = fopen($sciezka, "r");
  4. $zawartosc = fread($plik, filesize("$sciezka"));  
  5. echo $zawartosc
  6. ?>

||
  1. <?php
  2. include('menu_1.php');
  3. ?>

Prawda ze krocej i czytylniej? O prawidłowości juz nie wspomne.
Mikser
Kod miałem zapożyczony z czegos tam, wiec pewnie doskonały nie był. Ale dzieki za podpowiedz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.