Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] sprawdzanie z jakiego adresu ktoś przyszedł
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hausner15
Witam ponownie. Potrzebuję kod który sprawdzi mi adres z jakiego ktoś przyszedł. Sam nie wie mjak się za to zabrać.
Chodzi o to: jeżeli ktoś przyszedł z http://aaa.pl to skrypt go przepuszcza dalej, a jeżeli z http://bbb.pl to go blokuje.

Pozdro.
drPayton
Stuprocentowej pewności nigdy mieć nie możesz, ale przeważeni $_SERVER['HTTP_REFERER'] załatwi sprawę winksmiley.jpg
Daimos
  1. <?
  2. print_r($_SERVER);
  3. ?>

(spozniony smile.gif )
hausner15
więc tak - albo ja jestem za glupi albo mi to nie działa. Tak jak mi podał my salsa to mi wywała duuuuużo informacji ale niegdzie niema z jakiego adresu ktoś przyszedł.

Jeżeli bardziej rozjaśni to sprawę to poprostu potrzebuję informacji jaki jest poprzedni wpis w historii przeglądarki (cos w tym stylu smile.gif )
drPayton
Poprzedni wpis w historii przeglądarki nie zadziała, jeśli strona zostanie odpalona w nowym oknie. Napisałem Ci gdzie to jest - $_SERVER['HTTP_REFERER']. Jeśli ta zmienna jest pusta - to znaczy, że ktoś korzysta z przeglądarki która tego nie obsługuję (podobno takie są), albo modyfikuje ten wpis.
hausner15
Hmmm mi to niedziała i w ie i w mozilli....... nie wiem. Nie ma innego sposobu??
drPayton
Pokaż jak to robisz, nie ma że nie działa winksmiley.jpg
hausner15
Przepraszam że dopiero dzisiaj ale czasu mi zabrakło smile.gif robiłem coś innego. Więc jak narazie próbuje czy to wogóle działa na zasadzie:

1. <?php
  2. echo $_SERVER['HTTP_REFERER'];
  3. ?>

Nie wiem czy dobrze ale coś czuje że nie.
drPayton
Dobrze, ino pamiętaj, że zobaczysz coś w tym echo tylko wtedy, jeśli na tą stronę (tudzież ten skrypt) wejdziesz z innego adresu. Jeśli odpalisz go po prostu w przeglądarce, zmienna ta będzie pusta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.