Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obciążenie serwera
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Athlan
Witam.

Ostatnio po wypozyjonowaniu serwisu mam częste pady serwera. Obciążany jest procesor. Przyczyn może być wiele, ale ja stawiam na jakąś dziurę w cache systemu, przejrzałem dokładnie i niczego się nie doszukałem.

Moje pytanie jest następujące.
Czy istnieje jakiś moduł do apache, który dokładnie bada jakie pliki i operacje obciążają serwer najbardziej i przedstawiają to w formie jakiegoś wykresu. Jeżeli są, to poproszę o jakiś support.

Pamiętam, że się z czym takim sie już spotkałem. Jeżeli ktoś się z tym otarł, proszę podać chociaż nazwę i wymienić się doświadczeniem, jakie efekty przynosi taki moduł.

Serdecznie pozdrawiam.
Athlan.
nrm
ogólnie rzecz biorąc to nie ma (był kiedyś jakiś mod_watch bodajże ale nie jest już chyba dostępny).

musisz skorzystać z kilku narzędzii po prostu wyciągac jakieś logiczne wnioski.

Od strony apache troche informacji znajdziesz (po skonfigurowaniu) pod /server-status (info?)
seaquest
Zobacz też statystyki generowane przez webalizer lub awstats.
A jeśli chcesz zobaczyć w jakich godzinach obciążony jest apache, to munin daje takie informacje.

Poza tym skontroluj parę razy load average. Jeśli jest relatywnie wysoki, to znaczy, że czas wzmocnić serwer.
Athlan
Hm.

Z tym, że ja potrzebuje jakie pliki i operacje genarują największe obciążenie, byc może w skrypcie jest jakaś dziura z cacheowaniem. Pamiętam, ze ktoś kiedyś zarzucał na IRC linka do modułu apache, który analizował takie obciążenia, jednak spowalniał działanie o jakieś 30%. Twrzył wykresy, ktore trzeba było otwierać specjalnym programem pod windowsa.

Pozdrawiam.
seaquest
Jeżeli to pliki PHP, to możesz użyć APC. Z tego co pamiętam był do niego dołączony taki skrypcik, który dawał trochę informacji na ten temat.

Także Zend Platform (darmowe do użytku developerskiego!!! nie na serwerze produkcyjnym) potrafi odczytać takie dane, a nawet wskazać konkretne miejsca w skrypcie, które potrafią generować duże obciążenie.
nrm
skrypty sprawdzisz przez xdebug i kcachegrind.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.