it-chan
20.11.2007, 15:43:39
Witam, mam okropny problem z adminem badz z cms-ami, wlasnie proboje ustalic z czym.
Mianowicie prosilem admina aby ustawic na serverze register_globals off gdyz samemu tego ani w httacces ani w php.ini zrobic nie moge, admin stwierdzil ze zmienil to ustawienia na vhoscie i ze powinno juz byc ok, mimo to cmsy stwierdzaja ze parametr jest na on, dodatkowo jak twoze skrypt phpinfo wywala mi pusta strone.
Czy jest mozliwosc ze admin faktycznie mi to ustawil tylko wlsnie przez brak dostepu do php info cmsy twierdza inaczej?
Dziekuje za wyjasnienia
Cysiaczek
20.11.2007, 15:45:35
Czy to wygąda na hydepark? Przenoszę
dadexix
20.11.2007, 15:56:29
a nie możesz na początku skryptu wyłączyć sobie register_globals(np. dodać w config.php)?
it-chan
20.11.2007, 16:46:23
Przepraszam moderatora ze dalem do niewlasciwego dzialu, moja wina...
Co do dodawania do config.php, dodac moge, ale czy to cos da w joomli badz w modx?
dadexix
20.11.2007, 17:45:17
jeśli możesz zmieniać register_globals przez plik PHP to jak dasz do config.php to zadziała dla całego systemu(czyli dla całego joomla)

zaraz poszukam kodu na to:)
Kod
foreach ($_POST as $post_key => $post_value) {
if (ereg('^([a-zA-Z]|_){1}([a-zA-Z0-9]|_)*$', $post_key))
eval("unset(\${$post_key});"); }
foreach ($_REQUEST as $request_key => $request_value) {
if (ereg('^([a-zA-Z]|_){1}([a-zA-Z0-9]|_)*$', $request_key))
eval("unset(\${$request_key});"); }"
foreach ($_GET as $get_key => $get_value) {
if (ereg('^([a-zA-Z]|_){1}([a-zA-Z0-9]|_)*$', $get_key))
eval("unset(\${$get_key});"); }
ITD...
it-chan
22.11.2007, 21:52:30
Dzieki wielkie, napewno sie przyda. Co prawda zastanawiam sie jeszcze nad tym czy wybrac joomle czy modx ale jesli chodzi o globalsow to sprawa wyglada raczej tak samo.
A co do jeszcze pierwszego posta; jak wyglada z tym vhostem i ustawieniami? Jak wspomnialem komenda na wyswietlenie informacji o php wyswietla pusta strone, pewnie jakies zabezpieczenie ze strony admina - czy to moze rowniez powodowac ze skrypty twierdza iz register_globals jest wlaczone ?
dadexix
22.11.2007, 21:57:36
Hmm a spróbuj
Kod
echo 'register_globals = ' . ini_get('register_globals') . "\n";
jeśli wyświetli się pusta stroa to znaczy że skrypt nie może sprawdzić czy RG jest włączone czy nie więc wyświetla że jest ON...
it-chan
23.11.2007, 17:31:44
wyswietlilo sie " register_globals = 1 "
no trudno, musze jakos z tym zyc ; )
dadexix
23.11.2007, 22:10:08
jeśli chodzi o joomla jest gdzieś sposób na wyłączenie sprawdzania czy RG jest włączone.... noo i użyjesz jeszcze skryptu
<?php
foreach ($_POST as $post_key => $post_value) {
if (ereg('^([a-zA-Z]|_){1}([a-zA-Z0-9]|_)*$', $post_key)) eval("unset(${$post_key});"); } foreach ($_REQUEST as $request_key => $request_value) {
if (ereg('^([a-zA-Z]|_){1}([a-zA-Z0-9]|_)*$', $request_key)) eval("unset(${$request_key});"); }" foreach ($_GET as $get_key => $get_value) {
if (ereg('^([a-zA-Z]|_){1}([a-zA-Z0-9]|_)*$', $get_key))
eval("unset($
{$get_key});"); } ?>
i czuj się jak z wyłączonym RG
it-chan
25.11.2007, 18:12:55
jesli chodzi o php to wysiadam... ten skrypt mam umiescic w configuration.php ? gdy tam go wpisuje, niezaleznie czy na poczatku czy na koncu to po przeladowaniu strony joomla przestaje dzialac, wyswietla sie po prostu pusta strona...
phpion
25.11.2007, 18:33:52
Jezu, jak wy kombinujecie...
<?php
?>
i analogicznie dla $_POST itd itd...
it-chan
27.11.2007, 14:04:03
Umiescilem wszystkie wpisy w configuration.php joomli, mam nadzieje ze to cos da. Dziekuje wszystkim za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.