Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] pobranie tablicy, ponowne...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gojira
Witam, otoz mam taki problem. z jednej strony pobieram tablice Getem i jest ok robiac to tak na tejs tronie:
  1. <?php
  2. $tab=$_GET['Id_rodz'];
  3. ?>

nastepnie z tej strony gdzierowniez mam formularz, znow wysylam dane getem, problem w tym ze nie wiem jak znow ta pobrana tablice wyslac...
chcialem to co pobralem do $tab umiescic w schowanym formularzu i pobrac to ponownie przy wysylaniu getem obecnego formularza...
  1. <?php
  2. <td class=&#092;"left\"><input type=\"hidden\" size=\"25\" maxlength=\"25\" name=\"Id_rodz[]\" value=\"$tab\"/></td>
  3. ?>

niestety zamysl zly, bo mam jeno array wysylane a nie wiem jak to zrobic zeby to byla tablica

pozdawiam
Cezar708
Zamysł nie jest zły, tylko w wykonaniu brakuje jednego małego cwancyka. zrób tak:

1. <?php
  2. $tab = serialize( $_GET['Id_rodz'] );
  3. echo "<input type=\"hidden\" name=\"serialized_id_rodz\" value=\"$tab\">";
  4. ?>

i potem po stronie skryptu odbierającego:

1. <?php
  2. $tab = unserialize( $_GET['serialized_id_rodz'] );
  3. ?>

powinno działać, jeśli nie zadziałą to najprawdopodobniej będziesz musiał się pobawić z escejpowaniem cydzysłowi.

Pozdrawiam
gojira
troche to zakrecone tongue.gif ale nie dziala;/ znaczy z tego co widzalem zwrocilo mi jedna litere.
widzisz bo ja robie tak. mam
  1. <?php
  2. $tab = $_GET['Id_rodz'];
  3.  
  4. $i=0;
  5. $n=sizeof($tab);
  6. $cos="";
  7. while ($i<$n){
  8. $cos="$cos Id_rodz%5B%5D=$tab[$i]&amp;";
  9. $i++;
  10. }
  11. //nastepnie to wykorzystuje tutaj:
  12.  
  13. echo "<p><a href=\"produkty.php?$cos\">powrót</a></p>";
  14.  
  15. // i tu zaczyna sie formularz na ifie i wlasnie w tym ifie umiescilem schowane pol
    a
  16. ?>

ale robiac tak jak powiedziales, nie moge uzyc tego $tab w powyzszym kodzie;/ poniewaz nie zwraca mi pelnej nazwy z tablicy a tylko litere
Cezar708
rozumiem, że ten powyższy kod to jest kod, który odbiera dane już po zserializowaniu funkcją serialize(), bo jeśli tak to masz błąd:

1. <?php
  2. $tab = unserialize($_GET['Id_rodz']);
  3. // zamiast
  4. $tab = $_GET['Id_rodz'];
  5. ?>

-- update

Po za tym wydaje mi się, że masz błąd logiczny w tym swoim kodzie, ponieważ w zmiennej $cos jest zawsze ostatnia wartość z tablicy $tab, więc można to zastąpić inną szybszym skryptem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.