Plik autoryzacja.php
<?php $authorized = FALSE; // Sprawdzanie, czy zostały wprowadzone dane wymagane do autoryzacji. //ustawienie jako stałych parametrów udzielających dostepu do bazy danych. $dbc = @mysql_connect(DB_HOST,DB_USER,DB_PASSWORD) OR die ('Nie było możliwe połączenie z serwerem MySQL: ' . mysql_error() ); //Wysyłanie zapytania do bazy danych $query="SELECT first_name FROM admin WHERE username='{$_SERVER['PHP_AUTH_USER']}' AND password=PASSWORD('{$_SERVER['PHP_AUTH_PW']}')"; if($row) { //jeśli rekord zostanie zwrócony... $authorized = TRUE; } else { } } //gdy nie zostanie przeprowadzona autoryzacja,zostanie wyświetlone odpowiednie okn if ($authorized==FALSE) { } ?>
do każdego pliku do którego ma być dostęp dołączam:
<?php //Wymagane jest przeprowadzenie autoryzacji require_once('autoryzacja.php'); ?>
oraz w sekcji <head></head>
<?php //Wyświetla komunikat w zależności od tego, czy została przeprowadzona autoryzacja if(!$authorized) { echo '<p>Proszę podać poprawną nazwę konta i hasło! Aby spróbować ponownie, należy kl knąć odnośnik <a href="admin.php"><b>tutaj!</b></a></p>'; } else { ?>
czy to coś związane z serwerem, a może plikiem .htaccess. Googlowałem,ale niestety nie znalazłem podobnych zagadnień z pobieraniem danych do autoryzacji z bazy mysql. Czuje, że to proste do rozwiązania, a ja nie wiem jakiejś bardzo istotnej/podstawowej sprawy