Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Jak odwolac sie do wiersza w mysql_fetch_array
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Nyny
Witam,
mam taki problem. Zapytanie w bazie danych zwraca dokladnie 6 rekordów. SELECT * FROM tabela LIMIT 6. Z tych 6 rekordow chce utworzyc tabele 3 kolumny i 2 wiersze. Nie inaczej.
Gdy wywoluje funkcje

echo '<table>';
while ($row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM) {
echo "
<tr>
<td>
{$row[0]}
</td>
</tr>
";
}
echo </table>';

To zawsze zwraca mi tabele z 1 kolumna. Wiem w czym tkwi problem tylko niewiem w jaki sposob odwolac sie do poszczegolnych wierszy np nie uzywajac while....

Chodzi mi zeby odwolac sie dopierwszego wiersza np. $row[1][0] i wtedy tworzyc dla wszystkich 6 rekorkow tabele. Niestety $row[1][0] nie dziala i niewiem jak to zrobic...
grzesiek_g
  1. <?php
  2. $row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM);
  3. foreach ($row as $val) {
  4. echo '<tr><td>' . $val['kolumna1'] . '</td><td>' . $val['kolumna2'] . '</td></tr>';
  5. }
  6. ?>

Pisane z palca, więc jakaś literówka może wystąpić.

Jeśli chcesz robić coś szczególnego dla wiersza o konkretnym numerze robisz sobie prosty licznik i instrukcją if sterujesz już tworzenie różnych sposobów wyświetlania. Jeśli miałby powstać zbyt skomplikowany if rozważ użycie switch.
Cysiaczek
Przenoszę na Przedszkole.

Poczytaj o
  1. mysql_fetch_assoc
i jej odpowiedniku MYSQL_ASSOC - zacznij od tego linka

Aby odnosić się w sposób, który zaprezentowałeś musisz najpierw utworzyć tablicę
  1. <?php
  2. while($row=mysq_fetch_array($result))
  3. {
  4. $data[]=$row;
  5. }
  6.  
  7. //Potem już tylko
  8. print $data[23][123];
  9. ?>

Pozdrawiam.

aha, Dodaj bbcode do kodu, który wklejasz na forum
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.