Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SMARTY] Dane pobierane z MySQL ?!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
FliSs_tCv
Witajcie.

Mam pewien problem w zrozumieniu połączenia systemu SMART z MySQL winksmiley.jpg siny jestem że głowa boli jeżeli o to chodzi czytam sobie artykuł http://www.gajdaw.pl/smarty/ i już przestudiowałem 4 części wczytywanie z tekstu jako tako zrozumiałem smile.gif i potrafiłbym coś prostego wyczarować ale z połączeniem się do bazy:( mina mówi za siebie nie pojmuje tego jak wykonać baze i potem wtłoczyć ją do SMART i mieć możliwość wybierania sobie podstron. Po niżej jest kod który coś takiego przedstawia ale go nie rozumiem, w zapytaniu sql że odnosi się coś do dział (tego nie rozumiem? co to za dział?) pewnie chodzi o podstrony ale nie mogę zbytnio zrozumieć sad.gif możecie mi coś powiedzieć pomóc z tym sad.gif proszę

1. <?php
  2. if($id_art) {
  3. $rozklad_pokaz = mysql_query("SELECT * FROM $dbc[artykuly] WHERE id in('$id_art')");
  4. } elseif($dzial) {
  5. $rozklad_pokaz = mysql_query("SELECT * FROM $dbc[artykuly] WHERE dzial in('$dzial')");
  6. } else {
  7. $rozklad_pokaz = mysql_query("SELECT * FROM $dbc[artykuly] WHERE dzial in('1') ORDER by id DESC");
  8. }
  9. while($row = mysql_fetch_array($rozklad_pokaz)) {
  10. $naglowek = $row['naglowek'];
  11. $text = bb($row['text']);
  12. $text_k = bb($row['text_k']);
  13. }
  14. $praser[dane] = array(
  15. "{P_NAGLOWEK}" => $naglowek,
  16. "{P_MENU}" => $r,
  17. "{P_TEXT_K}" => $text_k,
  18. "{P_TEXT}" => $text,
  19.  );
  20. echo parser_tpl($praser[dane], $config[tpl]."/text");
  21.  
  22. ?>
SaMi
Nie wiem czy dobrze cię rozumiem ale chyba chodzi ci o ten kawałek "WHERE dzial in('$dzial')", zmienna $dzial jest to pewnie parametr przekazany za pomocą GET lub POST wstawiony do zapytania SQL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.