Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP+ MySql] zapisywanie/otwieranie zmiennej po przejsciu na podstrone
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hashid
Witam.

To jest czesc czegos wiekszego jednak w tej czesci tkwi moj problem.
main_wyk.php:
CODE
<?
include("mysql_connection.php");
session_start();
$p = $_GET['p'];
$prz = $_GET['prz'];

$sqlprz=mysql_query("select * from przedmiot order by nazwa_p");
while(list($id_przedmiotu, $nazwa_p)=mysql_fetch_row($sqlprz))
{
if($prz==$id_przedmiotu) echo "<b>";
echo "<li><a href='main_wyk.php?prz=$id_przedmiotu'>$nazwa_p</a></li>";
if($prz==$id_przedmiotu) echo "</b>";
}
if(!$prz)
{
echo" prosze wybrac przedmiot";
}
else{
echo"id przedmiotu: $prz";
echo'<a href="main_wyk.php?prz=$id_przedmiotu&amp;p=tresc">Dodaj teresc wykladu</a>';
}
?>

Tabela przedmiot sklada sie z 2 kolumn: id_przedmiotu i nazwa_p.
Skrypt laczy sie z baza, pokazuje liste z nazwami przedmiotow, jesli zaden przedmiot nie zostal wybrany pokazuje na dole komunikata zeby wybrac przedmiot, jak wybiore przedmiot na dole w echo" id przedmiotu pokazuje mi id tego przedmiotu, tak samo w adresie url.

Jednak jak nacisne na linka "Dodaj tresc wykladu" to w "echo id przedmiotu" i w adresie przy prz= wyswietla "$id_przedmiotu" a nie konkretna wartosc id.
Szukalem troche na necie ale nic z tego co znalazlem nie pomoglo.
Dzieki za pomoc
dziurson
gdybyś zmienił echo na print to by zadziaało a tak mysisz zmienną umieścić poza cudzysłowiem

echo "<li><a href='main_wyk.php?prz=".$id_przedmiotu."'>$nazwa_p</a></li>";
Hashid
tak tez juz probowalem wczesniej.

Wywala mi tak jak wcisne dodaj tresc wykladu

id przedmiotu: $id_przedmiotu dodaj tresc wykladu

a url wyglada nastepujaco /main_wyk.php?prz=$id_przedmiotu&p=tresc
JaRoPHP
Cytat(dziurson @ 7.12.2007, 19:48:41 ) *
gdybyś zmienił echo na print to by zadziaało a tak mysisz zmienną umieścić poza cudzysłowiem
@dziurson - proponuję, abyś najpierw sprawdził swoje "prawdy", a potem się nimi chwalił publicznie.
Nie pisz głupot - robisz niepotrzebnie zamieszanie. Sugerujesz, że poniższe instrukcje (print, echo) zwrócą inne wyniki (print rzekomo ma podstawić wartość zmiennej?):
  1. <?php
  2. $zmienna = 7;
  3. echo '"$zmienna"'; // output: "$zmienna"
  4. print '"$zmienna"'; // output: "$zmienna"
  5. ?>

Zobacz: Różnice pomiędzy echo i print.

Dodatkowo proszę zapoznać się z tematyką i zasadami panującymi na forum Przedszkole i stosować odpowiednie znaczniki bbcode.

Rozwiązanie:
  1. <?php
  2. echo '<li><a href="main_wyk.php?prz='.$id_przedmiotu.'">'.$nazwa_p.'</a></li>';
  3. ?>

Polecam: Łańcuchy znaków (string) - manual.
Hashid
Tak tez juz probowalem :/ niestety problem dalej jest, mam nadzieje ze dobrze przedstawilem to o co mi chodzi.
Dopoki nie nacisne linka ktory znajduje sie pod lista przedmiotow zarowno w adresie jak i w tym echo ktore wyswietla id wybranego przedmiotu pokazuja sie wartosci id przedmiotu z bazy danych. Jednak kiedy nacisne na link ktory chce zeby przeniosl mnie do podstrony z formularzem w ktorym moge dodac nowy wyklad do wczesniej wybranego przedmiotu pokazuje w url i echo ze id = $id_przedmiotu"
JaRoPHP
Pokaż kod, który generuje Ci owe błędy... I mam nadzieję, że nie jest to ten z pierwszego posta, tylko poprawiony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.