Witam. Temat WYSWIG-u na strone pojawial sie juz pare razy na tym forum. Rozni ludzie pytali o to, ktory lepszy, a który gorszy... Ale moje pytanie dotyczy mozliwosci ich wykorzytania... Z tego co wyczytalem to mamy do wyboru fckeditor, tiny-mce, xinha, wymeditor oraz platne jak na przyklad innovaStudio. Teraz moje pytanie do tego wszystkiego brzmi - jak to jest z komercyjnym wykorzystaniem takich edytorow? Wiem, ze np. fckeditor i tiny-mce sa na licencji LGPL a xinha na jakiejs innej ale czy jak mozna je wykorzytywac? Czytalem troche te licencje ale nie dosc, ciezko jest zrozumiec je po polsku (te wszystkie ukryte kruczki prawne, ze niby mozna wykorzystac ale jednak nie tak do konca...:/) to najczesciej sa one po angielsku...
Zalozmy, ze mam takie sytuacje i nie chcemy wykorzytywac zadnych darmowych CMS:
1. Pisze strone dla klienta i kasuje za nia jakas tam okreslona kwote i zarazem bede jej administartorem za co tez bede powiedzmy tez co miesiac kasowal jakas kwote. Zeby ulatwic sobie zycie pisze sobie dodatkowy panel admina, zeby latwiej zarzadzac ta strona. Do panelu wdrazam ktorys z edytorow. Czy to jest juz komercyjne wykorzystanie tego edytora. Jesli tak, to ktory z nich i na jakiej zasadzie moge wykorzystac
2. Drugie rozwiazanie jest chyba troche bardziej extremalne... Pisze jakas strone dla klienta, za ktora kasuje odpowiednia kwote (przy czym zakladam, ze cena obejmuje kod strony i grafike). Natomiast gratis dorzucam do tego panel admina z wdrozonym jakims edytorem. Czy moge tak zrobic?
Napiszcie co sadzicie o tych sytuacjach i jak sobie z tym radzicie na codzien? Pozdrawiam, Łukasz