Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] <div>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Robert-
Witam,
Próbuje napisać swoją pierwsza stronę WWW - HTML ma dla mnie w tej chwili wiele zagadek dlatego zwracam się do Was o pomoc.

Chciałbym napisać stronę, która będzie się składała z 4 części.
1 - baner z nazwą / logo;
2 - po lewej stronie menu, 3 - po prawej stronie tekst;
4 - stopka.

Napisałem wyżej opisany szablon stosując tagi <div>. Natknąłem sie jednak na problem:
Nie wiem w jaki sposób przekierować link z sekcji 2 - menu tak aby otwierał się w sekcji 3 - tekst. Wiem, że tagi <div> można zaopatrzyć w parametr "ID" ale jak wykorzystać to, z <a href...>

Bardzo proszę o pomoc.
Dziękuję.
zakręcony
poszukaj jakiegos kursu, bo tak naprawdę nie wiadomo jak Ci odpowiedzieć, byś uzyskal ten efekt że po kliknięciu w jakis link w innym miejscu pojawil sie tekst mozna uzyskać na kilka sposobów

z przeladowaniem całej strony (każda podstrona to osobny plik lub przez include)
bez przeładowania strony (JS, AJAX, ramki)
Cezar708
Nie wiem, czy potrafisz PHP, bo do tego problemu byłoby to dobre rozwiązanie. Po prostu po kliknięciu na linka strona od nowa (cała) mogła by się generować. Innym rozwiązaniem może być ajax, ale to jest już trudniejsza sprawa i w przypadku stron internetowych nie bardzo się sprawdza (roboty takich ajax'owych odwołań nie rejestrują, więc raczej nie znajdziesz się w google z całą swoją stroną smile.gif )

... a może czas się pouczyć już PHP smile.gif
kossa
Cytat(Cezar708 @ 11.12.2007, 16:54:15 ) *
Nie wiem, czy potrafisz PHP, bo do tego problemu byłoby to dobre rozwiązanie. Po prostu po kliknięciu na linka strona od nowa (cała) mogła by się generować. Innym rozwiązaniem może być ajax, ale to jest już trudniejsza sprawa i w przypadku stron internetowych nie bardzo się sprawdza (roboty takich ajax'owych odwołań nie rejestrują, więc raczej nie znajdziesz się w google z całą swoją stroną smile.gif )

... a może czas się pouczyć już PHP smile.gif

Oj Cezar708, nie wprowadzaj chłopaka w błąd. Dobrze napisana strona ma tak skonstruowane linki że działają zarówno z wyłączonym javascript jak i włączonym dzięki czemu można wykorzystać wówczas ajax i tak poprawnie napisane strony indeksowane są przez wyszukiwarki i tylko takie trzeba pisać a konstrukcja takich linków i serwisów jest banalnie prosta - więcej poszukaj na google.

Łukasz
Gość
Rozumiem, że nie obejdzie się bez [PHP] smile.gif
Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
zakręcony
dlaczego "nie obejdzie" przeczytaj mój pierwszy post poza php (include) masz tam inne rozwiązania, do każdego z nich trzeba miec jednak jakieś poodstawy...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.