Jarod
13.12.2007, 10:06:22
Muszę dorobić do aplikacji możliwość wysyłania prywatnych wiadomości (coś podobnego jak na naszym forum). Użytkownik będzie mógł wpisać nazwę użytkownika do którego wysyła PW i treść. Wysłane i otrzymane wiadomości będą zachowywane i będzie istniała możliwość ich kasowania. Poza tym będzie także oznaczany status, informujący czy użytkownik odczytał daną wiadomość. Do tego momentu wszystko jasne.
Zastanawiam się tylko jak rozwiązać problem automatycznego powiadamiania.. Tzn, jeśli użytkownik otrzyma PW to wyskakuje okienko popup z info. Czy rozwiązaniem jest tylko JS? Czy lepiej zrobić na zasadzie - strona się przeładowuje i wtedy aplikacja sprawdza czy nadeszła jakaś nowa PW?
Co o tym myślicie?
Cezar708
13.12.2007, 10:46:29
To w dużej mierze zależy od charakteru aplikacji. Jeśli jest to coś a`la blog, co długo się 'siedzi' na jednej stronie dobrym rozwiązaniem byłoby ajaxowe sprawdzanie co (na przykład) 30 sekund, czy nie ma czegoś nowego w skrzynce odbiorczej. Natomiast jeśli na stronie jest dużo klikania, to myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby sprawdzanie przy przeładowaniu strony.
jastu
13.12.2007, 14:46:52
Chętnie bym obejrzał strukturę bazy danych dla zaawansowanego systemu wiadomosci (zakładanie folderów, przywracanie z kosza). Kiedyś miałem ambicję zrobić coś jak np. Outlook w php
Jarod
13.12.2007, 15:18:24
Cytat(jastu @ 13.12.2007, 14:46:52 )

Kiedyś miałem ambicję zrobić coś jak np. Outlook w php

Obadaj webmaila firmy Kerio.