mam taki problem ... zrobilem plan lekcji ... baza wyglada tak ...
  1. CREATE TABLE `plan` (
  2. `prowadzacy` varchar(50) NOT NULL DEFAULT '',
  3. `pn` text NOT NULL,
  4. `wt` text NOT NULL,
  5. `sr` text NOT NULL,
  6. `czw` text NOT NULL,
  7. `pt` text NOT NULL
  8. ) TYPE=MyISAM;
  9.  
  10.  
  11.  
  12. INSERT INTO `plan` VALUES ('djbarca', 'pierwsza_pn#druga_pn#trzecia_pn#czwarta_pn#piata_pn#szosta_pn#siodma_pn#osma
  13. pn#dziewiata_pn#dzesiata_pn', 'pierwsza_wt#druga_wt#trzecia_wt#czwarta_wt#piata_wt#szosta_wt#siodma_wt#osma
  14. wt#dziewiata_wt#dzesiata_wt', 'pierwsza_sr#druga_sr#trzecia_sr#czwarta_sr#piata_sr#szosta_sr#siodma_sr#osma
  15. sr#dziewiata_sr#dzesiata_sr', 'pierwsza_czw#druga_czw#trzecia_czw#czwarta_czw#piata_czw#szosta_czw#siodma_c
  16. w#osma_czw#dziewiata_czw#dzesiata_czw', 'pierwsza_pt#druga_pt#trzecia_pt#czwarta_pt#piata_pt#szosta_pt#siodma_pt#osma
  17. pt#dziewiata_pt#dzesiata_pt');

lekcje sa dla danego zalogowanego wychowawcy ... przedmioty sa odzielone # dla danego dnia dana komorka max 10 lekcji w jednym dniu...

kod ktory mi wczytuje i dzieli wszystko wyglada tak:

1. <centeR>
  2. <?
  3.  
  4.  
  5. $plan=$_POST['plan'];
  6. if ($plan=='zapisuj') {
  7.  
  8. ////TU nie wiem jak ... questionmark.gif?:/
  9. $query ="UPDATE plan SET questionmark.gifquestionmark.gif WHERE prowadzacy='$zalogowany_wychowawca';";
  10. $wynik=mysql_query($query);
  11.  
  12.  
  13. }
  14.  
  15.  
  16. $dzien=1;
  17. $wynik33=mysql_query("SELECT * FROM plan where prowadzacy='$zalogowany_wychowawca';");
  18. while ($rekord33=mysql_fetch_array($wynik33)) {
  19. $dzien++;
  20. for ($x=1; $x<=5; $x++) {
  21. list($godzina[1][$x],$godzina[2][$x],$godzina[3][$x],$godzina[4][$x],$godzina[5][$x],$godzina[6][$x],$godzina[7][$x],$godzina[8][$x],$godzina[9][$x],$godzina[10][$x])=split ('[#]',$rekord33[$x]);
  22. }
  23.  
  24. print "<form method=post><input type=hidden name=plan value=zapisuj>";
  25.  
  26. print "<table width=100% border=0><tr><td><centeR>X</center></td><td><b><centeR>Poniedzialek</tD><td><b><centeR>Wtorek</tD><td><b><centeR>Środa</tD><td><b><centeR>Czwartek</tD><td><b><centeR>Piątek</tD></tr>";
  27. for ($o=1; $o<=10; $o++) {
  28. print "<Tr ";
  29. if ($o%2=='0') {print "bgcolor=#d8d8d8"; }elseif ($o%2!='0'){print"bgcolor=#ececec";}
  30.  
  31.  
  32. print "><td><b>$o</b></td>";
  33. for ($p=1; $p<=5; $p++) {
  34. print "<td><input type=text size=15 name=\"". $godzina[$o][$p]."\" value=\"". $godzina[$o][$p]."\"></tD>";
  35. }
  36. print "</tr>";
  37. }
  38.  
  39.  
  40. print "</table>";
  41. print "<input type=submit name=zapisz value=\"Zapisz plan lekcji dla swjej klasy\"></form>";
  42.  
  43.  
  44.  
  45. }
  46. ?>
  47. </center>

wie moze ktos jak tu pomoc ... mogl bym zrobic to inaczej .. (konkretnie zrobic 50 update dla kazdej innego pola (5dni*10przedmiotow)) ale to nie ma sensu :/ smile.gif

tak to wyglada

juz wiem jak to zrobie biggrin.gif
... 2 funkcje w formularzach .. onUnload i onBlur smile.gif)) troche zmodernizuje kod zeby dzialalo smile.gif