Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Warning: opendir, No error
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Olimpia_ona
Witam,
zainstalowałam ostatnio ręcznie apacha, być może coś go trzeba teraz skonfigurować, ale nie działa mi skrypt, który na Krasnalu działał (przynajmniej w tej linii smile.gif)
Otórz przy lini:
  1. <?php
  2. $dir=opendir("B:\");
  3. ?>

gdzie B:\\ jest dyskiem zmapowanym wyskakuje mi taki komunikat:

Warning: opendir(B:\) [function.opendir]: failed to open dir: No error...

Gdy podaje jakiś dysk lokalny, np.
  1. <?php
  2. $dir=opendir("D:moje");
  3. ?>

to nie ma żadnego komunikatu, więc wszystko wydaje się być ok.
krowal
Po pierwsze musisz mieć dostęp do tego katalogu z poziomu użytkownika windowsa, podejrzewam, że masz więc to pominę. Druga sprawa to ustawienie domyślnego loginu pod którym apache ma się logować do systemu...
Generalnie chodzi o to aby wejść w "Zarządzanie komputerem" ((prawy klik)Mój komputer -> Zarządzaj, My computer -> manage) a potem rozwinąć drzewko "uslugi i aplikacje" wybraz z listy "uslugi" znalezc usluge apache - może być nazwane różnie np w zależności od wersji ( u mnie nazwa to "Apache2") wejść sobie we właściwości tej usługi wybrać zakładkę "logowanie" i wybrać radioButton "To konto" a potem wybrać sobie z listy konto którego używasz domyślnie (chodzi o to konto z którego możesz wejść na ten mapowany dysk) wpisać hasło którego używasz. Potem tylko restart usługi apache i voila.
Olimpia_ona
No niestety, jak by to zadziałało, to życie byłoby zbyt piękne. sadsmiley02.gif
Zrobiłam tak i nic z tego, nadal nie mógł się połączyć z dyskiem sieciowym.

Ciekawa jestem czemu instalka serwera Krasnala nie sprawiała w tej kewsti tego problemu?

Na razie pozostaje mi wgrać serwer Apache+PHP tam gdzie są zasoby na których ma pracować blinksmiley.gif
krowal
Hmm, moim zdaniem to jest to, tylko może źle coś robisz. Z resztą sposób który opisałem nie wziął się z kosmosu tylko jest dość szczegółowo opisany w manualu php (dot. funkcji opendir). Jak chcesz to zerknij tam, może coś Ci się rozjaśni, a może znajdziesz tam inne rozwiązanie. Pozdrawiam.

Edit: btw. porównaj czym się różni instalka krasnala od tej na której testujesz pod względem ustawień logowania do systemu, może to Cię naprowadzi na jakieś rozwiązanie.
nu_moon
Hm, jedyne co mi przychodzi do glowy to sprawdzenie czy apache / php ma dostep do tego katalogu (poszukaj w plikach konfiguracyjnych)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.