mbiker
29.12.2007, 15:52:16
Witam. Kurde pewnie to glupie pytanie ale... czy mozna dodac do tablicy $_POST jakas zmienna po wywolaniu funkcji header('Location: plik.php') ?
No bo zaczelo sie od tego, ze chcialem zlikwidowac bledy po nacisnieciu przycisku wstecz - wykorzystujac funkcje header. No ale chcialbym miec mozliwosc przekazania pewnych wartosci do formularza w 'plik.php' za pomoca metody post - da sie? Czy musze to zrobic przez sesje?
No i w ogole wykorzystuje smarty no i mam pytanie czy uzywajac tej funkcji header, da sie przypisac zmienna w smarty?
Nie wiem czy o to chodzi ale $_POST procz superglobalnej jest normalna tablica. Możesz sam ustalać w niej wartości, zmieniać je itp.
--
Mariusz Dalewski
mbiker
30.12.2007, 12:22:10
Tak, wiem ale gdy np. napisze cos takiego:
header("Location: strona.php");
$_POST['jakas'] = 'cosTam';
to i tak nie bedzie tej wartosci 'cos tam'. No bo czy dobrze rozumiem, ze tablica $_POST jest wysylana w naglowku a naglowek po wywolaniu funkcji header jest czysty? Nie wiem...
Zgadza się.
Jednym z rozwiązań jest przekazanie danych sesję. Możesz później odtworzyć tablicę $_POST. Możesz też przekazać _POST innymi metodami jak np: curl, ale to już wywarzanie otwartych drzwi w Twoim przypadku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.