Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] problem z kodowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Chemiq
ostatnio mi się trochę nudziło i zrobiłem słownik polsko-portugalski i portugalsko polski (oczywiście na gotowych bazach słownikowych). napisałem skrypty w i na moim serwerze lokalnym wszystko śmiga aż miło tongue.gif.

problem pojawia się gdy przenoszę skrypty na inny serwer. mianowicie wszystkie znaki specjalne (tak polskie jak i portugalskie) zamieniają się w krzaki. zmiana kodowania w przeglądarce daje rezultat jedynie w Operze. reszta przeglądarek (IE, FF i Maxthon) upierają się przy poprzednim kodowaniu i same je zmieniają na iso-8859-2. słownik używa kodowania utf-8 aby jednocześnie wyświetlić znaki polskie oraz portugalskie.

co zrobić aby przeglądarki nie zmieniały kodowania?

EDIT
po głębszym sprawdzeniu okazuje się że Opera też niestety się wykrzacza :/
Hazel
Takie rzeczy da się zazwyczaj zrobić funkcją iconv()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, jeśli ona jest wyłączona to trochę większa lipa, ale i tak się da smile.gif Tyle że nie mam funkcji konwertującej znaki na kodowanie portugalskie, mam tylko na polskie (win, iso, utf8), jakby coś to mogę użyczyć smile.gif
Chemiq
pokopałem trochę w tym iconv() i pokrewnych. mimo moich przeróżnych kombinacji nadal się wykrzacza. może ktoś ma jakiś inny pomysł?
sagittariuspl
jeżeli wszystko działa na bazie mysql - sprawdź kodowanie. sprawdź też kodowanie plików php - musi być utf-8 - możliwe że Twój edytor zapisuje je jako iso
Chemiq
słownik nie działa na bazie mysql tylko na samych plikach. wszystkie pliki na 100% są kodowane w utf-8 bo korzystam z edytora który umożliwia zmianę kodowania plików.

przypominam że na serwerze lokalnym wszystko jest dokładnie tak jak być powinno
sagittariuspl
rzuć adresem, bo inaczej tylko wizyta u wróżki pomoze dry.gif
kodowanie plików html i te inne dupere w head i powyzej masz ustawione?
Chemiq
adres to:
www.chemiq.cjc.pl/slownik/

a co do sekcji head to myślę że wszystko jest tak jak być powinno
sagittariuspl
taaa, jasne, ze wszystko w porządku bo jakżeby inaczej... swoją drogą nie uważasz że
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
powinno być
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
bo wiesz, no nie jestem pewien, ale spróbuj, może się uda sciana.gif
Chemiq
to już wynik kombinowania. normalnie było wpisane utf-8. zmieniłem i dalej jest to samo
kacperek
Firefox w informacji o stronie wyświetla informację o kodowaniu w utf-8, mimo to stronę wyświetla w 8859-2 i dopiero ręczna zmiana kodowania w menu widok poprawia sytuację.
Chemiq
to akurat nie odkrycie. a odśwież stronę to kodowanie się zmieni znów na 8859-2. o tym pisałem już w pierwszym poście i to jest główny problem więc sugerowałbym na drugi raz się zapoznać dokładnie z tematem tongue.gif
franki01
Na samej gorze skryptow daj:

1. <?php
  2. header('Content-type: text/html; charset=utf-8');
  3. ?>

Mimo ze w naglowkach ustawiles utf-8, serwer wysyla swoje naglowki (te przed wyslaniem strony) z kodowaniem iso. Po wstawieniu powyzszego kodu powinno byc ok.
Chemiq
no i elegancko działa biggrin.gif. w końcu znalazł się ktoś konkretny kto zna się na rzeczy biggrin.gif
dzięki serdeczne biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.