Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] mysql_fetch_assoc bez while
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pentel
Witam,
Mam pytanie, czy jeśli pobiorę jakies dane z mysql (np. 3 rekordy na raz) i zrobię z nich mysql_fetch_assoc(), ale nie dam while, to dane o ID 2 i 3 przepadają i nie ma szansy ich jakoś jednak zachować? Może tablica wielowymiarowa?

Pozdrawiam
webdice
Dostaniesz ostatni rekord, napisz co chcesz uzyskać. Możesz użyć innych pętli, ale to jest niewskazane.
pentel
Mam kalendarz i próbuję rozszerzyć jego możliwość o wyświetlanie eventów.
Pobieram dane:
  1. <?php
  2. $sql = "SELECT `id`, `year`, `month`, `day`, `time`, `title` FROM `calendar` WHERE 
    `year
  3.  = '" . date('Y') . "' AND `month` = '" . date('n') . "'";
  4. $event = mysql_query($sql);
  5. $event = mysql_fetch_assoc($event);
  6. ?>

i tworzę komórki z dniami miesiąca (pętla for). Tu daje warunek, że jeśli dzień miesiąca, który ma być właśnie wygenerowany ma w bazie danych zapisany event, to że w komóce był link a nie sama liczba:
  1. <?php
  2. if ( $list_day == $event['day'] ){
  3.  echo '<td class="today"><a href="?x=calendar&m=item&year='.$event['year'].'&month='.$event['month'].'&day='.$event['day'].'" title="'.$event['time'].' - '.$event['title'].'">'. $today .'</a></td>';
  4. } else {
  5.  echo '<td>'. $today .'</td>';
  6. }
  7. ?>

I to działa jak jest tylko jeden event. Ale jak mam w bazie danych więcej (np. 3 rekordy) to i tak wyświetlany jest tylko jeden, ten o ID 1 (czyli ten, który dodałem pierwszy, nie ostatni, jak mówisz).
Więc teraz myślę jak to zrobić, żeby były wszystkie. Nie mogę dać całego for w pętlę while ( $event = mysql_fetch_assoc($event) ){} bo wtedy dostanę kalendarz 3 razy smile.gif
marcio
  1. <?php
  2. while ( $event = mysql_fetch_assoc($event) ){}
  3. ?>

Chyba ci sie zmienne pomylily smile.gif a ogolnie dla jednego rekordu while nie jest potrzebne a dla wiecej niz 1 jest potrzebne
Cysiaczek
Nie przepadają - musisz najpierw skopiować je do tablicy.
  1. <?php
  2. while($row=mysql_fetch_assoc($result))
  3. {
  4. $data[]=$row;
  5. }
  6. ?>

Pozdrawiam.

p.s przenoszę na Przedszkole
pentel
Otóż to. Dziekuję bardzo.

PS. Marcio, po prostu nadpisałem zmienną.
marcio
Nadpisujac zmienne nadpisujesz dane a mialem na mysli to co powiedzial cysiaczek tylko ze zle sformulowalem odpowiedz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.