Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] tabelka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Karotka
Cześć! Chcę zrobić tabelkę

XXXXXAAAA
XXXXXAAAA
XXXXXAAAA
XXXXXAAAA
XXXXXAAAA
XXXXXAAAA

gdzie xxxxxx to jest lewa kolumna, a AAAA to prawa. xxxxxx ma mieć rozmiar 350px.
Więc robię, że każda komórka jest to div, a komórka xxxxxx należy do klasy left, która jest następująca:

div.left{float: left, width: 350px}

Wszystko wygląda ok pod firefoxem, lecz pod IE się wykracza. Poszukałem w googlach i piszą, żeby dodać do klasy left parametr display: inline, ale wtedy jakgdyby nie działa parametr width.

Mógłby mi ktoś napisać wersję działająca dla obu przeglądarek?
nevt
dla obu kolumn muszisz nadać float:left ...
CrazyProgrammer
spróbuj
Kod
div.left{float: left; width: 350px !important;}
monti
Tabelkę powinieneś zrobić za pomocą tabeli a nie div-ów

w końcu po to sa tabele chyba ze to ma posłużyć do budowy strony gdzie tabelka nie będzie miała zastosowania jako tabela tylko jako konstrukcja strony
sniezny_wilk
Cytat(monti @ 4.01.2008, 12:58:09 ) *
Tabelkę powinieneś zrobić za pomocą tabeli a nie div-ów

w końcu po to sa tabele chyba ze to ma posłużyć do budowy strony gdzie tabelka nie będzie miała zastosowania jako tabela tylko jako konstrukcja strony

chyba się Tobie coś pomyliło. Do budowy stron nie powinno się używać tabel, powie to Tobie każdy porządny web developer, projektuje się strony tzw. tableless.
Cezar708
Cytat(sniezny_wilk @ 4.01.2008, 13:05:00 ) *
chyba się Tobie coś pomyliło. Do budowy stron nie powinno się używać tabel, powie to Tobie każdy porządny web developer, projektuje się strony tzw. tableless.

Na ten temat była już tutaj dyskusja... linka nie podam bo nie chce mi się go szukać.

Poza tym:
Cytat
Tableless web design (or tableless web layout) is a method of web design and development without using HTML tables for page layout control purposes.

źródło

... a więc jeśli używa się tabeli do danych tabularnych nie oznacza to błędu w sztuce. Inaczej sprawa ma się jeśli chodzi o layout.
monti
Cytat(sniezny_wilk @ 4.01.2008, 15:05:00 ) *

czytaj ze zrozumieniem.

nie pisałem o budowie strony za pomoca tabel bo tak sie nie powinno robić tylko pisałem ze tabele powinno sie wykorzystywać do tego do czego były stworzone
czyli tak jak napisał kolega Cezar708
Cytat
... a więc jeśli używa się tabeli do danych tabularnych nie oznacza to błędu w sztuce. Inaczej sprawa ma się jeśli chodzi o layout.

a -Karotka- nie napisał czy chodzi mu o layout czy o tabelkę z danymi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.