Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php=mysql] wyszukiwarka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
armen
Witam mam otóż taki problem

1. <?php
  2. $question = mysql_query("SELECT * FROM agencja WHERE Name LIKE '%".$name."%'");
  3. $row = mysql_num_rows($question); 
  4. $pages = ceil ($row / $pages);
  5. $lines = 2; 
  6. for ($k = 1; $k < $pages; $k++) echo ' <a href="?page='.($k+1).'"> ['.($k+1).']</a> ';
  7. if (!isset($_GET['page'])) $page = 1; else $page= $_GET['page'];
  8. $question = mysql_query("SELECT * FROM agecja WHERE Name LIKE '%".$name."%' LIMIT ".(($page-1)*$lines.','.$lines); 
  9. while($result=mysql_fetch_array($question))
  10. {
  11. echo...
  12. ....
  13. ....
  14. ....
  15. ?>

chodzi o to, że wyświetla na 1 stronie dobrze, dwa rekordy, a gdy klikam w link do 2 strony, gdzie powinien być jeszcze jeden rekord jest pusto.
dodam, że jak zmieniam $lines=3 to na 1 stronie wyświetlają się prawidłowo 3 rekordy. Nie wiem w czym błąd proszę o pomoc.
devnul
pewnie w tym że k zaczynasz od 1 a nie od zera a później dodajesz jescze jeden
  1. <?php
  2. for ($k = 1; $k < $pages; $k++) echo ' <a href="?page='.$k.'"> ['.$k.']</a> ';
  3. ?>

i powinno latać
armen
niestety to tylko nadaje liczbę stronom.

wydaję mi się ,że błąd polega na tym, że przy drugiej stronie nie jest znana już zmienna $name ... tylko jak ją przekazać?
devnul
a jak ją dostarczasz za piperwszym razem?
wstaw ją do get naprzyklad
  1. <?php
  2. for ($k = 1; $k < $pages; $k++) echo ' <a href="?page='.$k.'&name='.$name.'"> ['.$k.']</a> ';
  3. ?>
armen
dostarczam ją z pola text POSTem.

nie działa dalej, biorę echo"$name"; to w 1stronie jest, a na 2 stronie już jest pusta... czyli przez to pewnie nie działa :/
devnul
toć pokazałem Ci jak przekazać na drugą strone i tam poprostu wyciągnij ją ze zmiennej $_GET a najlepiej przestań kożystać z post w wyszukiwarce - nawet google kożysta z get
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.