na wstępie kilka uwag.
1. Nie wiem czy wybrałem dobre subforum - w razie czego proszę o przeniesienie tematu na odpowiednie.
2. Wiem, że to forum PHP ale równocześnie wiem, że jest tu kilku programistów Java i to do nich kieruję swój post.
Więc. Na zaliczenie mam napisać program w Javie. Wymyśliłem sobie, że będzie to program do wykonywania poleceń SQL - ręcznie wpisujemy np. SELECT... i program wyświetla nam rezultat zapytania.
Na razie mam takie pliki:
Main.java - odpala cały program
DbConnection.java - docelowo ma wykonywać operacje na bazie (na razie wersja minimalistyczna)
main_window/MainWindow.java - główne okno programu. Aktualnie zawiera menu (main_window/MainMenuBar.java) oraz pasek statusu (main_window/MainStatusBar.java).
connection_window/ConnectionWindow.java - okienko do podania danych do połączenia (dojdzie jeszcze wybór typu bazy danych). Wywoływane z MainWindow spod klasy wewnętrznej ConnectAL.
query/QueryField.java - pole do wpisywania zapytań SQL zawierające przechwytywanie wciśniętych klawiszy i odpowiednie reakcje przy strzałce w górę/dół i przy wciśnięciu [ENTER]. Dodatkowo zawiera obiekt query/QueryMemory.java przetrzymujący X ostatnich zapytań SQL.
Ok, teraz w czym problem.
Otóż z tego co się orientuję to to okienko ConnectionWindow powinno ustawiać się na środku okna z którego zostało wywołane. Aktualnie ustawia się w lewym górnym rogu. Coprawda parametry przekazywane są poprawnie (do okna głównego) ale obawiam się czy w przyszłości nie spotka mnie jaka niespodzianka.
Druga sprawa to taka, że w zasadzie wszędzie korzystałbym z singletona. Aktualnie właśnie to okienko do połączenia jest w formie singletona - nie wiem czy to dobre rozwiązanie ale chociaż działa

Trzecia sprawa: do okna głównego planuję dołożyć obiekt QueryField oraz JTable do wyświetlania rezultatów zapytań. Tyle tylko, że QueryField przechwytuje [ENTER] i wtedy powinien wykonywać zapytanie. Do tego potrzebuje DbConnection - na szczęście jest to singleton więc luz. Ale co z wyświetleniem rezultatu? Przecież obiekt tabeli będzie się znajdował w oknie głównym. Znowu singleton żeby go zaktualizować? Coś za dużo singletonów mi się tu rodzi...
Ogólnie prosiłbym o spojrzenie na te kody i wytknięcie wszystkich błędów oraz, co najważniejsze, czy to będzie działać jak planuję

Źródła: http://phpworkstation.com/src.zip
Z góry naprawdę wielkie dzięki!
pion