Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] Problem z Validation
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
parzol
Witam serdecznie.

Chciałem przeprowadzić walidacje formularza w Symfony. Robie wszystko jak w dokumentacji jednakże po wysłaniu formularza nie dzieje się nic. Tzn mimo złych danych wszystko odbywa się tak jakby dane były poprawne.

Moim zdaniem problemem jest mój plik validate/save.yml

1. <?php
  2. fields:
  3. price_list[from][day][]:
  4. sfNumberValidator:
  5. min: 1
  6. min_error: Minimalna wartość to 1
  7. max: 31
  8. max_error: Maksymalna wartość to 31
  9. ?>

Jakby nie reagował na nazwe pola. Może przeszkadzają mu nawiasy kwadratowe? Albo coś robie źle.

Dodatkowo dodam że stworzyłem plik plik templates/indexSuccess.php (skopiowany z podrecznika -> wyświetla liste błędów po walidacji).
W pliku actions.class.php dodałem:

1. <?php
  2. public function handleErrorSave() {
  3. $this->forward('room', 'edit');
  4. }
  5. ?>

Jakieś sugestie? Może o czymś zapomniałem? W końcu już późno wstydnis.gif
jupeter
Czemu w pliku YML masz "[]"?

Czy możesz powiedzieć jak generujesz pole <input> odpowiadająca za price_list[from][day][]?
parzol
Mój input to po prostu:
  1. <input type="text" name="price_list[from][day][]" />

Nawiasy są związane ze skryptem JS. Czy to w czymś przeszkadza? Myślałem że w YML wpisuje w fields nazwe która jest w input name.
jupeter
Cytat(parzol @ 17.01.2008, 01:10:41 ) *
Mój input to po prostu:
  1. <input type="text" name="price_list[from][day][]" />

Nawiasy są związane ze skryptem JS. Czy to w czymś przeszkadza? Myślałem że w YML wpisuje w fields nazwe która jest w input name.

Chodzi o to, że znak ten definiuję tablicę (nawet jeżeli ma tylko 1 pole). W tym wypadku należy w validatorze wskazać numer obiektu.

Przy definiowaniu tablic należy w validatorze używać nawiasów klamrowych zamiast kwadratowych.

Spróbuj wpisać coś takiego:
Kod
fields:
  price_list{from}{day}{0}:
    sfNumberValidator:
      min:          1
      min_error:    Minimalna wartość to 1
      max:          31
      max_error:    Maksymalna wartość to 31

i daj znać czy podziałało winksmiley.jpg
parzol
Nic z tego blinksmiley.gif

"(...)invalid file/parameter name" sadsmiley02.gif

Co ciekawe jeśli zmienie nazwe pola na price_list{from}{day}: to formularz przechodzi walidacje. Jakieś pomysły?
destroyerr
O ile dobrze zrozumiałem to za pomocą js chcesz dodawać kolejne pola price_list[from][day]. Jeśli tak to raczej tego w yml nie zapiszesz, rozsądnym rozwiązaniem jest sprawdzanie danych w akcji (validateXXX()) ale możesz też napisać swój walidator.
parzol
Rozwiązaniem okazało się napisanie własnego validatora.

Dodatkowo:

fields:
price_list[from][day][]:
sfNumberValidator:

Zamieniłem na:

fields:
price_list:
sfPriceValidator:

I w swoim validatorze sfPriceValidator odpowiednie dane wyciągnąłem ze zmiennej $value.

Dziękuje wszystkim za porady i pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.