Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL] formularz z wykorzystaniem bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ocalenie
Witam!

Chciałbym prosić o kilka wskazówek dla początkującego w wykonaniu formularz z wykorzystaniem bazy danych. Jest trochę o tym na forum, ale ze względu, że nie mam tylko jednego pytania stworzyłem nowy temat. A więc w czym problem:

1. Chcę wykonać formularz, w którym w polu z rozwijaną listą pozycje będą wczytywane z bazy danych.
2. W bazie danych pozycja oprócz nazwy ma podaną również cenę, jak zrobić, żeby po wyborze z listy rozwijanej jakiejś pozycji wyświetlić jej cenę.
3. Jak z czytać wybrane przez użytkownika pozycje i wydrukować je wraz z cenami.

Proszę o pomoc w nakierunkowaniu po krótce tylko jakich użyć metod, z góry dziękuje za jakiekolwiek sugestie.
xbigos
1.
  1. <?php
  2. $query = mysql_query("SELECT * FROM twojaTabela");
  3. echo '<select name="nazwa_listy" size="liczba wyświetlanych pozycji">';
  4. while($row = mysql_fetch_array($query)){
  5. echo '<option name="'.$row['id'].'">'.$row['nazwa'].'</option>';
  6. }
  7. echo </select>;
  8. ?>

2. tworzysz kod ktory po kliknieciu w wybrane pole czyta z bazy cene, potem ja wyswietlasz. jesli chcesz bez odswiezania strony uzyj ajax-a. Z tym Ci nie pomoge bo się nie znam.
3. Przechowuj dane w jakims miejscu. Sesja, tymczasowa tabela mysql, plik masz dużo możliwości. Poszukaj na forum jak inni to rozwiazali

To sa tylko przykładowe propozycje. Mozna wszystko rozwiazac na wiele innych sposobow
ocalenie
Witam, powróciłem do mojego małego projektu. Zrobiłem formularz, połączyłem z bazą, zrobiłem listę rozwijaną. Sam formularz oparłem na tabelach. Składa się z 3 kolumn, które wyglądaja tak:

1. <tr>
  2. <td class="txt">Płyty główne</td>
  3. <td class="txt"><?php
  4. $query = mysql_query("SELECT * FROM plyta_gl ORDER BY nazwa");
  5. echo '<select name="plytagl" style="width :300px">';
  6. while($row = mysql_fetch_array($query))
  7. {
  8. echo '<option name="'.$row['id'].'">'.$row['nazwa'].'</option>';
  9. }
  10. echo '</select>';
  11. ?>
  12. </td>
  13. <td class="txt">cena: </td>
  14. </tr

czyli punkt 1 mam - pytanie, czy jest to poprawne rozwiązanie żeby wsadzać php kawałkami w htmla?

W tym momencie wchodzi punkt 2 mojego problemu. Przeczesałem forum, ale nie znalazłem sposobu jak z wybranej opcji z listy "plytagl" w 2 kolumnie zczytać z bazy cenę i wypisac ją do 3 kolumny ( nie mówię już o pózniejszym sumowaniu cen wszystkich wybranych opcji z list i wypisaniu ich, gdzieś tam poźniej ;])

Moze trzeba to jakoś inaczej rozwiązać? Proszę pomóżcie bo jestem zbyt zielony, żeby samemu się z tego wygrzebać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.