Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] backup dużej bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lillivanilli
Jestem całkowicie zielona jeśli chodzi o mysql, ale jestem zmuszona do przeniesienia mojej strony wraz z gigantyczną bazą mysql
oczywiście phpmyadmin odrzuca ściągnięcie tak dużego pliku, a nie mam normalnego cpanela, żeby ściągnąć bazę w inny sposób
shella nie znam więc jakiekolwiek hasła w tej tematyce odpadają

czy jest jakiś skrypt jak bigdump.php który działa w odwrotną stronę? żeby tylko ściągnąć duży plik?

przeszukałam forum i nie byłam w stanie skorzystać z żadnej z rad

jeszcze z ciekawostek mój serwer nie obsługuje normalnego "localhost" tylko w zamian tego muszę wpisywać coś w stylu "internal-db.sxxxxx.domena.com"
zastanawiam się czy może nie przez to wychodzą mi wszelkie errory albo nie można nawiązać połączenia (próbowałam programów typu MyDBDump)

nie wiem co to jest "mysqldump" i jak działa, a wszędzie znajduje odpowiedzi że to jest naajlepszy sposob żeby ściągnąć bazę worriedsmiley.gif
qrees
Cytat(lillivanilli @ 23.01.2008, 12:12:42 ) *
Jestem całkowicie zielona jeśli chodzi o mysql, ale jestem zmuszona do przeniesienia mojej strony wraz z gigantyczną bazą mysql
oczywiście phpmyadmin odrzuca ściągnięcie tak dużego pliku, a nie mam normalnego cpanela, żeby ściągnąć bazę w inny sposób
shella nie znam więc jakiekolwiek hasła w tej tematyce odpadają

czy jest jakiś skrypt jak bigdump.php który działa w odwrotną stronę? żeby tylko ściągnąć duży plik?

przeszukałam forum i nie byłam w stanie skorzystać z żadnej z rad

jeszcze z ciekawostek mój serwer nie obsługuje normalnego "localhost" tylko w zamian tego muszę wpisywać coś w stylu "internal-db.sxxxxx.domena.com"
zastanawiam się czy może nie przez to wychodzą mi wszelkie errory albo nie można nawiązać połączenia (próbowałam programów typu MyDBDump)

nie wiem co to jest "mysqldump" i jak działa, a wszędzie znajduje odpowiedzi że to jest naajlepszy sposob żeby ściągnąć bazę worriedsmiley.gif

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/mysqldump.html

W skrócie, jest to polecenie któremu jako parametry podajesz nazwę użytkownika, hasło i nazwę hosta (czyli to twoje internal-db.sxxxxx.domena.com). Z poziomu php możesz to wywołać przez przykładowo:
  1. <?php
  2. $command = "mysqldump --opt -h $dbhost -u $dbuser -p $dbpass $dbname  | gzip > baza.sql.gz";
  3. [b]system($command);[/b]
  4. ?>

I zamiast $dbhost wpisz nazwę hosta, $dbuser nazwę użytkownika, $dbpass hasło, $dbname nazwę bazy.
W pliku baza.sql.gz na serwerze (w tym samym miejscu co skrypt) będziesz miała spakowaną bazę danych.

Albo
  1. <?php
  2. $command = "mysqldump --opt -h $dbhost -u $dbuser -p $dbpass $dbname > baza.sql";
  3.  [b]system($command);[/b]
  4. ?>

Bez pakowania.
lillivanilli
a czy mogę dostać takie STEP BY STEP? Bo siedze już nad tym kilka godzin i już wogóle nie wiem co gdzie i jak sciana.gif

tego mysqldump wogóle nie rozumiem, jak to wywołać? gdzie wpisać skrypt?
qrees
Cytat(lillivanilli @ 23.01.2008, 14:39:50 ) *
a czy mogę dostać takie STEP BY STEP? Bo siedze już nad tym kilka godzin i już wogóle nie wiem co gdzie i jak sciana.gif

tego mysqldump wogóle nie rozumiem, jak to wywołać? gdzie wpisać skrypt?

Wklej to co ci podałem do pliku php i uruchom (w sensie, otwórz stronę). Nie zapomnij wstawić odpowiednich danych zamiast $dbuser itp.
Poprzedni kod niepotrzebnie zawierał [b]...
  1. <?php
  2. $command = "mysqldump --opt -h $dbhost -u $dbuser -p $dbpass $dbname > baza.sql";
  3. system($command);
  4. ?>
lillivanilli
i wygenerował mi sie pusty plik baza.sql
qrees
Cytat(lillivanilli @ 23.01.2008, 15:56:11 ) *
i wygenerował mi sie pusty plik baza.sql

Skoro wygenerował ci się plik baza.sql, to nie jest źle. Ogólnie robisz dobrze, ale sprawdź czy wszystko dobrze wpisujesz. Dobrze byłoby jeszcze spytać administratora czy mysqldump jest dostępny w ogóle. Jak nie to zostaje phpmyadmin, albo coś podobnego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.