Cytat(lillivanilli @ 23.01.2008, 12:12:42 )

Jestem całkowicie zielona jeśli chodzi o mysql, ale jestem zmuszona do przeniesienia mojej strony wraz z gigantyczną bazą mysql
oczywiście phpmyadmin odrzuca ściągnięcie tak dużego pliku, a nie mam normalnego cpanela, żeby ściągnąć bazę w inny sposób
shella nie znam więc jakiekolwiek hasła w tej tematyce odpadają
czy jest jakiś skrypt jak bigdump.php który działa w odwrotną stronę? żeby tylko ściągnąć duży plik?
przeszukałam forum i nie byłam w stanie skorzystać z żadnej z rad
jeszcze z ciekawostek mój serwer nie obsługuje normalnego "localhost" tylko w zamian tego muszę wpisywać coś w stylu "internal-db.sxxxxx.domena.com"
zastanawiam się czy może nie przez to wychodzą mi wszelkie errory albo nie można nawiązać połączenia (próbowałam programów typu MyDBDump)
nie wiem co to jest "mysqldump" i jak działa, a wszędzie znajduje odpowiedzi że to jest naajlepszy sposob żeby ściągnąć bazę

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/mysqldump.htmlW skrócie, jest to polecenie któremu jako parametry podajesz nazwę użytkownika, hasło i nazwę hosta (czyli to twoje internal-db.sxxxxx.domena.com). Z poziomu php możesz to wywołać przez przykładowo:
<?php
$command = "mysqldump --opt -h $dbhost -u $dbuser -p $dbpass $dbname | gzip > baza.sql.gz";
?>
I zamiast $dbhost wpisz nazwę hosta, $dbuser nazwę użytkownika, $dbpass hasło, $dbname nazwę bazy.
W pliku baza.sql.gz na serwerze (w tym samym miejscu co skrypt) będziesz miała spakowaną bazę danych.
Albo
<?php
$command = "mysqldump --opt -h $dbhost -u $dbuser -p $dbpass $dbname > baza.sql";
?>
Bez pakowania.