Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Menu w CMS - jak zbudować?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
chfast
Witam.
Męcze się z takim problemem od jakiegoś czasu. Próbuję stworzyć miniCMS na własny użytek (żeby nie trzeba było każdej strony budować od początku). Nie wiem jak zrobić menu w takim CMSie. Jak wy takie coś tworzycie to ręcznie dodajecie pozycje do menu? Czy np. menu samo tworzy linki do wszystkich modułów? Strasznie się w tym gubie więc prosze o pomoc.
Cudi
Menu można by podzilić na kategorie, myśle ze jeden poziom wystarcza. Jako zawartość kategorii można by podać ścieżke do pliku *.php który ma tam być wstawiony, kod html, lub zbór linków (można by ułatwić życie poprzez wybór linków do modułów z selectboxa). Oczywiście wszystkie dane (łącznie z pozycją na stronie) trzymane są w bazie danych. W moim (i pewnie wielu innych, bo ameryki tu nie odkryłem) CMS'ie działa to w ten sposób smile.gif
menic
Osobiście nie jestem zwolennikiem ładowania do menu wszystkich modołów. Ew. jezeli jest ich duzo to mozna napisać jakiś generator. a tak to wiekszość wpisywać ręcznie winksmiley.jpg
chfast
Cytat
Oczywiście wszystkie dane (łącznie z pozycją na stronie) trzymane są w bazie danych.

Można jaśniej? Co to są te "wszystkie dane" i co rozmiesz przez "pozycja na stronie"?

Sprawa nie wydaje się tak bardzo skomplikowana jeżeli CMS dzieli się na wyraźne moduły. Ale rozważcie taki problem: jest strona pewnej firmy X. Większość tej strony to zwykły statyczny kod z treścią informacjyjną. Jedyne typowe moduły to np. cennik, kontakty, jakiś sklep.
Wymyśliłem, że stworz moduł który będzie obsługiwał treść informacjyną, ale wtedy w menu muszą znaleźć się linki do tego samego mudułu, ale jednocześnie do innych stron przez ten moduł obsługiwanych. Jednocześnie nie można wrzycić do menu linków do wszystkich stron z treścią informacyjną, tylko trzeba je podzielić na kategorie - stworzyć hierarchie.
Z pełną automatyką chyba będzie problem, ale mam w zamyśle pewne rozwiązanie. Jak będe miał jakieś konkretne rozwiązania to pokaże.
Cudi
Wszystkie dane tzn. id, pid, nazwa_linku, kod_linku/nazwa_modułu dla pojedyńczych pozycji oraz id, nazwa_grupy, pozycja(góra, doł, lewa strona, prawa itp.), scieżka pliku do wstawienia (jeśli nie podamy do mamy normalny edytor menu, z dodawaniem pojedyńczych pozycji). O coś takiego mi chodziło. Pełna automatyka mija sie z celem, wiadomo ze nie wszystko chcemy mieć w menu winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.