Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem funkci mail()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
escobar1983
Witam mam problem z wyslaniem maila. Wyskakuje mi blad taki jak ponizej :

Warning: mail(): SMTP server response: 550 Invalid recipient: ******@wp.pl

moj skypt wyglada tak :
Kod
<?php

$nazwa=$_POST['nazwa'];
   $email=$_POST['email'];
   $komentarz=$_POST['komentarz'];
  $adresdo ='*****@wp.pl';
   $temat = 'Komentarz ze strony WWW';
   $adresod = '****l@o2.pl';
   $plik = 'Nazwa klienta: '.$nazwa."\t"
                .'Adres pocztowy: '.$email."\t"
                ."Komentarz klienta: \t".$komentarz."\n";
   mail($adresdo, $temat, $zawartosc, $adresod);
   ?>

Prosze o pomoc. Pozdrawiam
specialplan
Czy proby wyslania na inny adres e-mail rowniez koncza sie niepowodzeniem?
escobar1983
Tak
Uzywam krasnala . Czytalem gdzies ze musze konfigurowac php.ini Nie wiem co wpisac w sendmail_from = questionmark.gif
specialplan
Adres e-mail, ktory bedzie wyswietlany w wiadomosciach, np:

SMTP = myserver.com

//Dla Win32
sendmail_from = me@localhost.com

//Dla UNIX
sendmail_path = /usr/sbin/sendmail
escobar1983
Wpisalem tak jak radziles i teraz wyskakuje blad :
Warning: mail(): Failed to connect to mailserver at "myserver.com" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set()

Nie wiem sam o co chodzi z tym
specialplan
myserver.com to tylko przyklad:) Myslalem, ze sie domyslisz. Musisz podac dane wlasnego serwera... Np localhost...
escobar1983
No wlasnie po chwili sie domyslilem i wpisalem localhost . Ustawilem jeszcze w krasnalu serwer smtp na :smtp.wp.pl i maila podalem teraz wyskakuje mi blad

Warning: mail() [function.mail]: SMTP server response: 550 BLAD SPF - zobacz strone / SPF Error: Please see http://spf.pobox.com/why.html?sender=*****...iver=smtp.wp.pl Jesli jestes uzytkownikiem poczta.wp.pl sprawdz poprawnosc autoryzacji SMTP / If you are a poczta.wp.pl user check SMTP configuration: http://poczta.wp.pl/autoryzacja/

Sorry za moje amatorstwo smile.gif Licze na wyrozumialosc .
specialplan
  1. <?php
  2. ini_set('sendmail_from', 'twoje_konto@email');
  3. ?>

przed odpaleniem funkcji mail();
Tylko nie ctrl+c tego dokladnie tylko podmien ten e-mail.
w php.ini zostaw pole sendmail_from puste;

Nie wiem jak dziala wp - nigdy nie mialem darmowej skrzynki. Poczytaj ich dokumentacje rowniez - byc moze nie obsluguja tego, co chcesz osiagnac.
escobar1983
na wp jest autoryzacja korespondencji wychodzacej. Jak bedzie wygladal skrypt do SMTP-AUTH questionmark.gif Moze nie da sie czegos takiego zrobic w co watpie smile.gif

Mam jeszcze konto na gmail.com wie ktos moze czy tam tez jest stosowany mechanizm autoryzacji questionmark.gif
kwiateusz
tam wszystko w ogole jest robione po sslu smile.gif
escobar1983
To co proponujecie?? Wogole sprawa wyglada tak iz robie formularz komentarzy klienta i chce aby nie tylko wyswietlal go na stronie ale rowniez wyslal go do firmy mailem. Zawsze moge odejsc od planu wysylania go mailem tylko uparlem sie na to smile.gif Pozdrawiam
nowotny
Generalnie musisz wszystko zrobić ręcznie, bez użycia funkcji mail... ręcznie połączyć się z serwerem, zalogować i utworzyć i wysłać maila... w manualu jest nawet przykład jak to zrobić...
escobar1983
Ok postaram sie tego przykladu uzyc. Mam pytanie jeszcze to kiedy funkacja mail() dziala?? Jesli wrzuce juz stronke na serwer i podam adres maila z konta serweru to beda maila dochodzily?? Jakie polecacie serwery?
nowotny
Cytat(escobar1983 @ 6.02.2008, 13:28:09 ) *
Jesli wrzuce juz stronke na serwer i podam adres maila z konta serweru to beda maila dochodzily??

Zależy jak serwer jest skonfigurowany... na większości darmowych serwerów funkcja mail() jest zablokowana...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.