Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odnośniki w <div>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maciup85
  Otoz buduje strone (html+php+mysql) oparta na div'ach. Strona podzielona jest na 4 sekcje: naglowek, stopke, lewe menu i zawartosc, czyli czesc, gdzie ma sie pojawiac glowna czesc wyswietlanego tekstu.
  W lewym menu, na poczatku, jest formularz logowania.
  I teraz glowne pytanie, jak zrobic odnosnik do odpowiedniego div'a, tzn. jak zrobic, aby konkretna strona otworzyla sie po jakims tam warunku w odpowiednim, wybranym przeze mnie div'ie? Na przyklad po zalogowaniu, skrypt logujacy powinien w miejsce formularza w lewym menu wpisac "Czesc Zenku smile.gif", a w zawartosci wyswietlic zawartosc innego skryptu/strony.
  Ponizej szkielet strony:

Kod
<div id="kontener">
                        <div id="naglowek">
                <h1>TYTUL</h1>
            </div>
                    <div id="nawigacja" name="nawigacja">
                            <?php
                    poczatek();
                ?>
                        </div>
                        <div id="zawartosc">
                <?php
                    echo ('<h2>PHP DZIAŁA</h2>');
                ?>
            </div>
                        <br class="clearfloat" />
                        <div id="stopka">
                <p>Autor: Ja</p>
            </div>
        </div>

Prosze o pomoc, gdyz na googlach jest podane dla JS i dla Ajaxa, ja chcialbym to zrobic wykorzystujac tylko HTML + PHP
Wieviór
Jeśli chcesz to zrobić dynamicznie, to nie da rady bez JS albo AJAX'a.

Jeśli strona może się przeładowywać w trakcie, to rób to korzystając ze zmiennych URL, czyli $_GET[].

Robisz if'a albo switch'a dla każdego div'a, i załatwione ;]
maciup85
Oczywiscie moze sie przeladowywac, bo to po logowaniu bedzie nastepowalo przeladowanie. Jednakze prosilbym moze o jakis prosty przyklad, jestem dopiero baaardzo poczatkujacy, a w mojej cegielce do PHP nie ma w ogole nic o div'ach.
koderrr
no dalsza czesc skryptu wyswietli ci sie tam gdzie miales includa z logowaniem w czym problem ?
maciup85
No własnie o tego includa, bo jak widzisz w powyzszym kodzie zadnego nie ma i nie bardzo wiem, jak ani gdzie go uzywac, a tym bardziej w polaczeniu $_GET
Wieviór
Generalnie wygląda to tak:

1. <?
  2. switch ($_GET['dzial'])
  3. {
  4. case costam1:
  5. include 'jakistamplik.php';
  6. break;
  7. case costam2:
  8. include 'jakistaminnnyplik.php';
  9. break;
  10. case costam5:
  11. include 'jeszczeinnyplik.php';
  12. break;
  13. }
  14. ?>

A w adresie masz wtedy: www.example.com/strona.php?dzial=costam2 np. Możesz też robić więcej switchów, np. dla $_GET['menu'] i $_GET['dzial']. Wtedy adres: www.example.com/strona?menu=costamcostam&dzial=costam5
maciup85
Ok, czyli powyzszy kod wstawiam w jeden z div'ow. To juz czaje, tylko nie wiem jeszcze jak wyglada samo wyslanie, instrukcja, ktora pozwoli, nakaze przeladowac strone na ktoras z powyzszych przypadkow.
Czyli dla powyzszego przykładu, gdybym chcial, aby z diva "nawigacja" po wykonaniu jakiejs instrukcji zostala wyslana instrukcja, ktora pozwoli 
a wyswietlenie sie konkretnej podstrony w div'ie zawartosc?
Kod
<div id="kontener">
  <div id="naglowek">
    <h1>TYTUL</h1>
  </div>

<div id="nawigacja" name="nawigacja">[/indent][indent][indent]
    <?php
      poczatek();
    ?>
  </div>

<div id="zawartosc">
    <?php
      switch ($_GET['dzial'])
      {
        case costam1:
          include 'jakistamplik.php';
          break;
        case costam2:
          include 'jakistaminnnyplik.php';
          break;
        case costam5:
          include 'jeszczeinnyplik.php';
          break;
      }
    ?>
  </div>

<br class="clearfloat" />

<div id="stopka">
    <p>Autor: Ja</p>
  </div>
</div>

Na przykład załóżmy, ze po wykonaniu funkcji 'poczatek()' ma sie zaladowac opcja 2 w div'ie "zawartosc", to jaka musze wpisac instrukcje na koniec funkcji poczatek, zeby taki efekt uzyskac?
A tak przy okazji, jakiego BBCode uzyles, zeby ci tak ladnie skladnie podswietlilo? Ja uzywam '[code]' ale nie wyglada to tak jak u Ciebie.
Wieviór
Generalnie wygląda to tak:

Adres | Zawartość div'a nawigacja | zawartosc div'a dzial
www.example.com/strona.php?nawigacja=costam2&dzial=inne_costam6 | costam2 | inne_costam6
www.example.com/strona.php?nawigacja=costam1&dzial=strona_jakas | costam3 | strona_jakas

Do ładnego wklejania używam znacznika php:

[ php ] [/ php ]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.