Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jv] aktywacja input
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
jawka7
mam taki kawalek kodu...

Kod
<form name='asd'>

<script language='text/javascript'>

function asd1()
{

}

function asd2()
{

}

function asd3()
{

}

function asd4()
{

}

</script>

<input type='text' size='10' name='asd1' id='asd1' value='' onclick='asd1()' enabled='enabled'>
<input type='text' size='10' name='asd2' id='asd2' value='' onclick='asd2()' disabled='disabled'>
<input type='text' size='10' name='asd3' id='asd3' value='' onclick='asd3()' disabled='disabled'>
<input type='text' size='10' name='asd4' id='asd4' value='' onclick='asd4()' disabled='disabled'>
</form>1

moglibyscie mi napisac funkceje tak ze po wpisaniu czego kolwiek w input o nazwie asd1 nie po kliknieciu tylko po wpisaniu aktywowalo input asd2 i blokowalo asd1 a potam dalej jezeli ktos wpisze cos w input asd2 to odblokuje asd3 i blokuje asd2 i tak do konca... javascript to moja slaba pomoc moze to o co pytam jest banalne ale nie umiem tego moglbym procic o pomoc... z gory dziekuje
lord_t
1. Nie rób błędów w tytule tematu;)
2. Nie można dać <script></script> tak po prostu w kodzie - musi znajdować się pomiędzy znacznikami <head></head>
3. Przeczytaj kurs js. Tu masz jeden, fajnie i lekko napisany:http://ferrante.pl/
4. Jeśli punkt 3 nie pomoże, to pisz, ale przynajmniej przeczytaj i sprobuj:)
nowotny
Cytat(lord_t @ 8.02.2008, 00:51:41 ) *
musi znajdować się pomiędzy znacznikami <head></head>

Nie musi...
unix89
Taka funkcja będzie wyglądała tak:

CODE
function asd1()
{
if (document.getElementById("asd1").value!="")
{
document.getElementById("asd2").disabled="";
document.getElementById("asd1").disabled="disabled";
}
}

A przy Inputach zmień onclick na onblur. I będzie działało po opuszczeniu pola tekstowego, gdy nie będzie ono puste.
lord_t
Po co od razu na tacy dajesz rozwiązanie, kiedy to takie proste? Ale jeśli już to lepiej zrobić jedną funkcję z argumentem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.