marian84
7.02.2008, 18:22:24
Proszę o pomoc!
Mam utworzone w bazie danych tabele: tabela firmy(gdzie znajduja sie informacje o firmach), wojewodztwa(gdzie znajduja sie kolumny id wojewodztwa i jego nazwa), powiaty (gdzie przypisane jest id powiatu oraz jego nazwa do id wojewodztwa).
Chciałbym pobrac nazwe firmy z tabeli firmy, ktorej id przypisane jest do wszystkich powiatow z tabeli powiaty, ktore znajdują sie w danym wojewodztwie...
Niestety osoba ktora sie tym zajmowala poprzednio tak stworzyla caly system, a mi jest trudno to wszystko polaczyc razem.
Mam nadzieje ze nie zagmatwalem za bardzo problemu.
Wieviór
7.02.2008, 18:26:41
Chciałbyś pobrać nazwę firmy, ale z rekordu, który czym będzie się cechował?
marian84
7.02.2008, 18:43:09
Cytat(Wieviór @ 7.02.2008, 18:26:41 )

Chciałbyś pobrać nazwę firmy, ale z rekordu, który czym będzie się cechował?
Ma to być nazwa firmy, której ID będzie przypisane do powiatu, a id danego powiatu do wojewodztwa
Wieviór
7.02.2008, 18:49:21
No ale chyba każdej firmy id jest przypisane do powiatu, a id powiatu do województwa, nie?
Co ma wyróżniać tą firmę na tle innych?
marian84
7.02.2008, 19:15:25
Cytat(Wieviór @ 7.02.2008, 18:49:21 )

No ale chyba każdej firmy id jest przypisane do powiatu, a id powiatu do województwa, nie?
Co ma wyróżniać tą firmę na tle innych?
No tak, więc po wybraniu województwa chciałbym by wyświetliły mi sie wszystkie firmy, które znajdują się w nim
Wieviór
7.02.2008, 20:10:34
No to robisz tak:
Zapytanie, które wyczyta wszystkie powiaty (konkretnie id) które są w tym województwie, stworzy z tego tablicę. Potem
while (leci tablica) { zapytanie które wyczyta firmy, które mają id z tablicy. }
Ale to jest dużo zapytań, lepiej zrób tak:
Dodaj do tabeli "firmy", pole woj_id, możesz ręcznie wrzucać tam info, jeśli jest mało rekordów. Jeśli dużo, to zbuduj skrypt, który będzie patrzył jakie id powiatu ma dana firma, i wtedy patrzył jakie id województwa ma ten powiat, i wpisywał tą daną do pola woj_id. W tym skrypcie akurat liczba zapytań jest dowolnie duża, bo wykonasz go tylko raz, a że się będzie długo ładować, to nie ma zbytnio znaczenia ;]
marian84
7.02.2008, 20:20:48
Wielkie dzięki, mam nadzieje ze wszystko zalapalem i niczego nie pomieszam.
Jak będe miał jeszcze problem odezwe sie, Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.