Witam,
próbuję skopiować część jednej z tablicy do drugiej, dodając pola, które są zależne od poprzednich pól w tabeli, a mianowicie chce w jednej z kolumn dodać sumę wartości jakiejś kolumny z poprzednich rekordów. Czyli chcę otrzymać coś takiego:

id-cyfra-suma
1 - 10 - 0 [tutaj 0 bo zliczamy z poprzednich bez tej którą obecnie dodajemy]
2 - 30 - 10
3 - 20 - 40
4 - 15 - 60
5 - 70 - 75

Do kopiowania tabeli używam czegoś takiego:
  1. INSERT INTO test (id, title, points) SELECT id, title, points FROM tabela

Aby osiągnąć taki efekt dodawałem do selecta jeszcze jeden parametr: select sum(points) i teoretycznie powinien działać dobrze ale problem jest z tym jak MySQL działa - nie dodaje tych rekordów w locie, lecz robi to sobie wszystko w pamięci więc każde wywołanie sum(points) zwraca 0 bo tam nic nie ma, i dopiero jak to skończy to te wpisy dodaje.

A więc moje pytanie jest następujące - jak coś takiego zrobić? Bardzo mi zależy na czystym kodzie SQL, który jest jak najbardziej optymalny bo ta tabela może dojść do miliona rekordów. Próbowałem robić w jakiś specyficzny sposób update po tym dodaniu - działał, ale zabójczo wolno. Tak więc proszę (a wręcz błagam) Was o jak najszybciej działające rozwiązanie.

Z góry dzięki za pomoc.

[edit]
Hah, rozwiązaniem są triggery.. Tylko oświećcie mnie w jaki sposób mam je niby wgrać gdy nie mam dostępu do konsoli, lecz tylko przestarzały phpMyAdmin no i oczywiście możliwość wgrywania plików php? Jak powinien wyglądać prosty skrypt w PHP przez który dałoby się to wgrać?