Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP&MySQL]UPDATE
Forum PHP.pl > Forum > PHP
maulus
[php:1:016184fce4]<?php
include("config.php");
$db=mysql_connect("$host", "$uzyt", "$pass") or die("nie możnna się poł&plusmn;czyć z baż danych");
mysql_select_db("$baza", $db);
$sql="SELECT * FROM news WHERE id_col=$id_col";
$result= mysql_query($sql);

while($row=mysql_fetch_array($result)){
printf("<form method=post action=admin.php?w=41&id_col=$id_col>");
printf("Nick: &nbsp;&nbsp;<input type=text name=nick value= %s><BR>", $row["nick"]);
printf("Temat:&nbsp;<input type=text name=temat value= %s><BR>", $row["temat"]);
printf("<textarea name=wpis rows=20 cols=60>%s</textarea></table><BR>", $row["wpis"]);
printf("Obrazek:&nbsp;<input type=text name=obrazek value= %s><BR>", $row["obrazek"]);
printf("&nbsp;<input type=submit value=ok></form>");
}

mysql_close();
}

if ($w=="41" )
{
$dbaw=mysql_connect("$host", "$uzyt", "$pass") or die("nie możnna się poł&plusmn;czyć z baż danych");
mysql_select_db($baza);
$sql="UPDATE news SET nick ='$nick', temat ='$temat', wpis = '$wpis' ,obrazek ='$obrazek', WHERE id_col ='$id_col' " ;
mysql_query($sql) or die("nie moge wykonać zapytania") ;
}

?>[/php:1:016184fce4]

no i w wszystko jest ok poza edycją wyżuca mi że nie można wykonać zapytania?! ktoś zna rozwiązanie problemu??
Seth
Wyedytuj post i uzyj BBCode'u [php]
maulus
dobra zrobiłem sory jestem tu nowy:)
Seth
W nowej wersji php domyslnie wylaczone sa register globals.
Dlatego do przechwytywania danych z formularza uzywa sie mtablic $_POST['nazwa_zmiennej_z_formularza'] lub $_GET.
kicaj
Sproboj
[sql:1:a20ad6b465]UPDATE news SET nick='$nick', temat='$temat', wpis='$wpis', obrazek='$obrazek', WHERE id_col='$id_col'[/sql:1:a20ad6b465]
Moze wina w spacjach, itp?? ;/

BTW: po co masz dwa polaczenia do MySQL, jedno w zupelnosci wystraczy
maulus
nie nie chodzi tu o register globals mam je ustawione po staremu nie działa dalej:P
BzikOS
Usuń przecinek przed WHERE.
Seth
Jakie wywala bledy ?
maulus
dobra to był ten przecinek.. ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.