Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jedna domena i dwa serwery - i problem
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
pys1986
Witam,

na serwerze A posiadam strone i forum:
- domena xxx.pl(przykładowa) przekierowuje na serwer A
- subdomena forum.xxx.pl przekierowuje na forum na serwerze A

i teraz musze przenieść forum na nowy serwer B tylko że chcę aby subdomena forum.xxx.pl przekierowywała mnie na serwer B ale zeby adres tego forum nie zmieniał sie na adres serwera B sad.gif

Czy da sie to jakoś zrobić questionmark.gif adresy nie mogą sie zmienić sad.gif
Cezar708
jasne, że da się zrobić.

http://forum.xxx.pl to jest po prostu domena więc w serwerze DNS musisz po prostu tylko zmienić wpisz IP z serwera A na serwer B. To wszystko.

Pozdrawiam
pys1986
no ale adres xxx.pl ma nadal prowadzić na serwer A
tylko forum.xxx.pl ma prowadzić na serwer B
Cezar708
hmm to to też tylko adres forum.xxx.pl przekieruj na nowe IP.
xxx.pl niech pozostanie na starym...

... sporo ustawiłeś subdomenę to chyba podałeś tam jakiś IP?
pys1986
w ustawieniach subdomeny mozna podać tylko katalog ale na serwerze pod który jest podpięta domena sad.gif
Cezar708
acha... chodzi o to, że masz gdzieś wykupione konto i że tam w panelu ustawiasz subdomeny...

.. a to sorry. W taki razie zadaj pytanie do Twojego providera. A w zasadzie poproś go czy by Ci nie przestawił subdomeny na nowy adres IP.

Technicznie jest to możliwe tylko musisz mieć możliwość zmiany konfiguracji DNS.
pys1986
domene mam wykupioną w nazwa.pl także raczej nic z tego nie bedzie bo z nimi sie nieda negocjować sad.gif
webdice
Niekoniecznie, napisz do administratora aby zmienił Ci adres IP dla rekordu typu A dla tej subdomeny, przykładowo:

Kod
php.pl A 212.126.1.2
forum.php.pl A 195.242.92.193
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.