<?php /********************************************* Zapytanie bazy danych odczytujące wynik ankiety *********************************************/ // pobranie głosu z formy $glos=$_POST['glos']; // zalogowanie w bazie danych if(!$bd_polacz=new mysqli('localhost', 'root', '', 'ankieta')) { exit; }; { $zapytanie="update wyniki_ankiety set ilosc_glosow = ilosc_glosow + 1 where kandydat = '$glos'"; if(!($wynik=@$bd_polacz->query($zapytanie))) { exit; } }; // pobranie aktualnych wyników ankiety, niezależnie od faktu głosowania $zapytanie='select * from wyniki_ankiety'; if(!($wynik=@$bd_polacz->query($zapytanie))) { exit; }; $ilosc_kandydatow=$wynik->num_rows; //pobiera z bazy ile jest kandydatów // obliczenie całkowitej liczby głosów $ilosc_glosow=0; while ($rzad=$wynik->fetch_object()) { $ilosc_glosow+=$rzad->ilosc_glosow; } $wynik->data_seek(0); // wyzerowanie wskaźnika wyniku ?>
To jest kawałek kodu ankiety, a co oznacza ten kod:
<?php // obliczenie całkowitej liczby głosów $ilosc_glosow=0; while ($rzad=$wynik->fetch_object()) { $ilosc_glosow+=$rzad->ilosc_glosow; } $wynik->data_seek(0); // wyzerowanie wskaźnika wyniku ?>
myślałem, myślałem, ale niestety jeszcze nie jestem zbyt dobry w programowaniu i nie umiem jakoś tego załapać, możecie mi powiedzieć jakie zadanie ma powyższy kod, tzn. jak on działa, bo jakie zadanie on ma to wiem (obliczenie całkowitej liczby głosów). Co to jest ta zmienna rzad, ogólnie jak działa ten kod.
Z góry dzięki.