Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Jak zrobić cms-a?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
believer
Witam

Chciałbym zrobić prostego cms-a ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać,szukałem jakichś samouczków ale nie znalazłem nic co by w jasny sposób przedstawiało jak to zrobić.
Narazie robię stronki w html/css wyświetlające podstrony za pomocą funkcji switch i do tego includowałem również tylko gotowe skrypty php jak system newsów,księgi gości itp,no ale dostałem takie zleconko małe na strone no i dobrze by było jakby właśnie osoba dla której mam zrobić tą stronkę sama mogła sobie przez formularze w panelu admina dodawać teksty do poszczególnych działów,a do tego jest potrzebna znajomość php,czyli skrypty zapisu i odczyty z bazy mysql albo plików txt,no i połączenie tego z hmtl-em,no i w tym cały problem,a ja nie mam czasu studiować od podstaw php i kombinować w jaki sposób mam zrobić z tego strone.
Chodzi tylko o jak najprostszy system, nic skomplikowanego.

Więc pilnie poszukuję jakiegoś samouczka najlepiej z przykładową stroną gdzie wszystko byłoby po kolei wyjaśnione i pokazane,może ktoś już na forum coś takiego pisał.
Albo być może niedawno ktoś uczył się tego i może mi podpowiedzieć jak najlepiej sie za to zabrać i co musze wiedzieć.
Wiem,że idę troche na łatwizne,no ale cóż.

Proszę o pomoc,z góry dzięki.
Pozdrawiam
mike
1. Proszę poprawić tytuł wątku zgodnie z obowiązującymi na forum Przedszkole zasadami.
2. A co rozumiesz pod pojęciem CMS? Najpierw zaprojektuj to co chcesz mieć. Twoje pytanie jest pozbawione ładu i składu. Tak jakbyś mechanika zapytał "Jak zbudować samochód?". Myślisz, że wręczyłby Ci książeczkę i instrukcją? Nie.
AxZx
jezeli juz nauczysz poslugiwac jakims jezykiem ktory pozwala tworzyc aplikacje internetowe nastepnym krokiem moze byc zapoznanie sie z jakims frameworkiem ktory ulatwi ci pisanie swoich aplikacji.
proponuje skorzystac z frameworka Kohana, ktory w miare prosty sposob pozwala szybko stworzyc gotowa strone.

http://kohanaphp.com/home.html
http://kohanaphp.com/tutorials.html
http://doc.kohanaphp.com/
l0ud
Nie da się napisać złożonego skryptu takiego jak CMS, nie znając języka (nawet jeżeli znasz składnię, a nie wiesz jak rozwiązać podstawowe problemy - nie znasz go wystarczająco). Nie radzę podejmować się takich złożonych projektów na obecnym poziomie doświadczenia, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie smile.gif
Piniek
polecam na poczatku pisac skrypty dla siebie i dawac do oceny/ sprawdzenia na forum, bo tak to raczej stworzysz cos strasznie dziurawego i niebezpiecznego dla serwisu ;0
believer
Chyba troche źle sformułowałem pytanie.

Trochę wyjaśnie,może w inny sposób,mam w tej chwili gotową inną stronkę napisaną w html,layout oparty na divach i css-ie no i pomyślałem,że fajnie by było zrobić dla niej taki panel administracyjny dla kilku administratowrów,w którym to będzie można zarządzać treścią poszczególnych działów,dodawać artykuły,informacje itp. za pomocą formularzy , i właśnie pisząc jak stworzyć cms-a miałem na myśli jak stworzyć taki panel administracyjny.Idąc za tym chodzi więc o to,że w tym panelu,poprzez formularze tekst pewno musiałby się zapisywać w bazie danych albo w plikach txt a później byłby wyświetlany z tej bazy/plików na odpowiednich podstronach mojej stronki.

No i teraz jest główne pytanie jak napisać skrypt php/html takowego panela administracyjnego oraz skrypt php odczytujący z bazy danych? I właśnie o taki samouczek mi chodzi.

Z php jestem trochę zielony niestety,a jakoś go za bardzo nie trawie i nie mam ochoty na głębokie studiowanie.

Czy jest gdzies dostępny samouczek w którym bym konkretnie coś takiego mógł znaleźć?
Czy po prostu musiałbym siąść od początku na php bawić się w jakieś drobne skrypty i później główkować samemu nad tym?

Wybaczcie moje pójście na łatwizne.
Pozdrawiam

p.s.
mam nadzieje,że teraz zrozumiecie o co mi dokładnie chodzi.
Piniek
jak sobie poskladasz wszystko razem to moze cos zrobisz poszukaj pod hasłami system news-ów , system artykułów ale i tak nie bedzie odpowiadalo w 100% twoim wymaganiom ;]

Jak chcesz miec to porzadnie to zleć komus napisanie takiego systemu lub sam sie naucz porzadnie to robic.

Pzodrawiam
phpion
Cytat(believer @ 21.03.2008, 16:20:11 ) *
dostałem takie zleconko małe na strone

Cytat(believer @ 21.03.2008, 17:30:40 ) *
Z php jestem trochę zielony niestety

W takim razie nie podejmuj się wykonania tego zlecenia...

Cytat(believer @ 21.03.2008, 17:30:40 ) *
Wybaczcie moje pójście na łatwizne.

Spoko ale czy zleceniodawca również wybaczy ci zapłatę za bubla (bo z pewnością takie coś otrzyma)...
AxZx
jak nie lubisz php i nie chcesz go polubiec to moze RubyOnRails ?smile.gif
mike
W sumie to nie widzę sensu w Twoim postępowaniu.

Nie znasz PHP, nie chcesz się go uczyć, nie chcesz wkładać w zadanie pracy. Niestety to czego chcesz wymaga znajomości PHP, wymaga wcześniejszej nauki i wymaga sporej ilości pracy.
Czego więc oczekujesz? Widzę, że zdajesz sobie sprawę, że zadanie wymaga trudu a jednocześnie nie chcesz go podjąć. Pokaż mi sens swojego postępowania. Na moje oko nie ma w tym sensu.

Jeśli chcesz przeniosę wątek na giełdę ofert. Znajdzie się chętny, zlecisz, on wykona Ty zapłacisz i po bólu.
Będziesz miał co chcesz bez znajomości PHP, bez nauki i bez pracy.
believer
Cytat(mike @ 21.03.2008, 16:07:28 ) *
W sumie to nie widzę sensu w Twoim postępowaniu.
Nie znasz PHP, nie chcesz się go uczyć, nie chcesz wkładać w zadanie pracy. Niestety to czego chcesz wymaga znajomości PHP, wymaga wcześniejszej nauki i wymaga sporej ilości pracy.
Czego więc oczekujesz?
...
Jeśli chcesz przeniosę wątek na giełdę ofert. Znajdzie się chętny, zlecisz, on wykona Ty zapłacisz i po bólu.
Będziesz miał co chcesz bez znajomości PHP, bez nauki i bez pracy.

Nie,dzięki narazie.Chciałem tylko zapytać czy taki samouczek jest,nie napisałem dajcie mi tu samouczek!I moje myślenie nie jest raczej w tej chwili bez sensu,bo zapytać chyba można,co nie?
Spodziewałem się,że może być problem żeby konkretnie coś takiego znaleźć,ale po to jest forum,żeby pytać.A jak jest dobry samouczek czy tutorial to z własnego doświadczenia wiem,że dużo da się zrobić.No ale widocznie za dużo chciałem w wypadku tak skomplikowanej sprawy.

A to zlecenie to w sumie drobna sprawa,na niewielką stronke,nawet nie dla kasy,i w dodatku mam mało czasu na to,jakiegoś dużego zlecenia bym sie nie podejmował w tej chwili,wariatem nie jestem,chyba zrobię tą stronkę w taki sposób jak umiem,myślałem,że jak jakiś samouczek się znajdzie to spróbuję zrobić panel.

Kiedyś może znajdę motywacje i chęci i zacznę uczyć się PHP.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
pozdrawiam
antyPRO
hej believer!
Widzę, że nikt na Twoje pytanie nie odpisał, zamiast tego rozmowa zeszła na jakże interesujący temat jakim to nie jesteś lamerem, a jakimi to ONI FORUM, wielcy php-owcy, nie są profesjonalistami. Najlepiej jakbyś jeszcze przeprosił, że ośmieliłeś się zadać tak głupie i niestosowne pytanie. Typowe.

Czy udało ci się stworzyć CMS-a? Mam taki sam problem jak Ty i nie wiem jak ten temat ugryźć, będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
Daiquiri
antyPRO, daruj sobie i bądź łaskaw nie odkopywać tematów, w których ostatnie posty zostały napisane w 2008 roku.
Gość
hehehe a jakby koleś napisal nowy temat to byście odpisali ze juz taki był jak odkopal ten to pretensje ze afro-polak, urodzony w polsce nadal ma czarny kolor skóry po co robić forum jak sie odpowiada takie bzdety jesli ktoś ma problem to sie zwraca na forum. nie po to by czytać rady " poszukaj w google to nie boli" "taki temat już był" "skorzystaj z szukaja" Panowie zapisuje was na moja liste anty forum wink.gif pozdro dla leniwych moderatorów i adminów
-ludek-
Popieram! Jakieś żałosne towarzystwo na tym forum, lepiej zwinąć takie badziewie.
Daiquiri
Masz rację. "Zwijamy temat", bo "żałosne" towarzystwo zaczęło się zbierać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.