Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [problem]phpMyAdmin
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
maaaaadafaka
Witam, mam problem z zainstalowaniem phpmyadmin,
wczesniej przy instalacji php4 i mysql4 oraz phpmyadmin2.7.0 przy instalacji wystarczyło że zmieniłem nazwe pliku config.default.php na config.inc.php i wszystko było okey.

Teraz chciałem zainstalowac php5, mysql5 oraz phmyadmin 2.11 i nie wiem jak dokładnie to zainstalować... probówałem parę sposobów ale się nie udawało, inaczej troche te pliki są poukładane... próbowałem zainstalować phpmyadmin 2.7 ale też mi nie odpalało - pokazywało ten sam bląd więc może przyczyna jest gdzie inndziej...

tutaj błąd jaki mi wyskakuje:

może ktoś powiedzieć jak zainstlaować phpmyadmin? najlepiej jak by ktoś pwoiedział jak rozwiązać mój problem, z bazą lącze się bez problemu MySQL Administratorem...

Pozdrawiam i z góry dziękuje
artega
Problem prawdopodobnie leży po stronie konfiguracji php na serwerze. Sprawdź czy rozszerzenie php_mysql.dll/php_mysql.so jest załadowane i czy Client API version jest > 5 przez
  1. <?php phpinfo(); ?>
maaaaadafaka
Nie wiem, nie mogłem znaleść bazy danych, podaje info jakie mi wyswietlolo:

http://mixmakers.pl/info.html

Jak by sie okazywało że nie ma tego połączenia i nie ma odpowiedniej wersji Client API to co należy zrobić aby wszystko poprawnie działało?

Pozdrawiam

PS: nie wiem czy to pomoże ale moja instalacja mySQL wyglądała tak:
1. odpalam SETUP.exe wszystkie pliki się zainstalowały, mogę połączyć się z bazą, nie dodawałem nic w plikach php ani apache tak jak się to robiło przy instalacji PHP żadnych LoadModule itp.
artega
Odkomentuj wiersz zawierający extension=php_mysql.dll w php.ini i upewnij się, że w katalogu c:\windows\system32 masz plik libmysql.dll i restart serwera po czym sprawdź ponownie phpinfo.
maaaaadafaka
miałem odkomentowany extension=php_mysql.dll, nie miałem w katalogu system32 tego pliku ale go potem skopiowałem z folderu mysql, resnełem serwer i nadal nie działa ten phpmyadmin :/

nie wiem, moze przyczyta jest ze wczesniej miałem już zainstalowanego mysql 4.1.15, niby go wyinstalowałem ale nadal widnieje jeśli włączę MySQLInstanceConfig i moge go skonfigurować ohmy.gif ale nie mam opcji żeby go z tamtad usunąć, a w 5 mam :X

artega
Upewnij się, że extension_dir w pliku c:\windows\php.ini jest ustawiony na prawidłową ścieżkę do katalogu rozszerzeń php. Sprawdź przez phpinfo czy rozszerzenie zostalo załadowane i podaj wynik ten funkcji.
maaaaadafaka
http://mixmakers.pl/info2.php

extension_dir = "D:/php/ext" - czyli prawidłowa ścieżka

z czego co wyczytałem to nie załadowało moduły.

Wywale wszystko, apacha, php,mysql i zainstaluje jeszcze raz apache...

*UPDATE*

to samo.... nie ładuje modułów, nie wiem co robie źle, po zainstalowaniu w php.ini odkomentowuje takie linijki:
extension=php_gd2.dll
extension=php_mysql.dll
extension=php_mysqli.dll
extension=php_pdo.dll
extension=php_pdo_mysql.dll
artega
Zauważ, że Loaded Configuration File jest nie ustawione - zdaje się, że plik c:\windows\php.ini w ogóle nie istnieje. Domyślam się iż explorer ukrywa rozszerzenia plików a faktycznie w tej chwili wygląda to tak php.ini.txt lub coś podobnego.
Cytat
extension_dir = "D:/php/ext" - czyli prawidłowa ścieżka

Wedłgu phpinfo extension_dir = "C:\php5"
Cytat
z czego co wyczytałem to nie załadowało moduły.

Dokładnie, dlatego w c:\windows\php.ini ustaw jeszcze display_errors = On i display_startup_errors = On a zobaczysz w jakiej lokalizacji poszukuje rozszerzeń smile.gif
maaaaadafaka
Wiem już w czym rzecz winksmiley.jpg

prześledziłem pare art i nie dodałem jednej linijki - podawali że jest opcjonalna -

Cytat
LoadModule php5_module "c:/php/php5apache2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php

Tej linijki:
Cytat
PHPIniDir "C:/windows"

WIELKIE DZIĘKI :*
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.