omnie.php?dane=edytuj&login=
po znaku = dodawany jest nick zalogowanej osoby dzieki $_SESSION['login'];
no i loguje sie na nick test, klikam sobie w edytuj dane wypelniam formularz jest gicik edytuje mi rekordy w bazie dla nicku "test"
a teraz zalozmy ze zamiast
omnie.php?dane=edytuj&login=test
wpisze sobie
omnie.php?dane=edytuj&login=demo
i co? wyskakuje mi formularz uzytkownika demo . To latwo zabezpieczylem jednym if'em
ale co to? klikam sobie w moje konto edytuj dane i.... okazuje sie ze przejalem sesje dla uzytkownika demo i jest zalogowany jako on a nie jako test. Jak zabezpieczyc takie cos?
o to skrypt mojego logowania
<?php require "config.php"; connection(); include "header.php"; if($_GET['logowanie']==formularz) { echo '<form action="loguj.php?logowanie=zaloguj" method="post"> Podaj login <input type="text" name="login" /> <br><br> Podaj haslo <input type="password" name="haslo" /> <br><br> <input type="submit" value="Zaloguj" /> </form>'; } elseif ($_GET['logowanie']==zaloguj) { $l=$_POST['login']; $h=$_POST['haslo']; $zapytanie="select login,haslo from uzytkownicy where login='$l' and haslo='$h'"; if($wiersz){ $_SESSION['login']=$wiersz[0]; $_SESSION['haslo']=$wiersz[1]; ?> <script LANGUAGE="JavaScript" TYPE="text/javascript"> setTimeout("window.location.replace('konto.php')", 3000); </SCRIPT> <? } else { ?> <script LANGUAGE="JavaScript" TYPE="text/javascript"> setTimeout("window.location.replace('loguj.php?logowanie=formularz')", 3000); </SCRIPT> <? } } include "footer.php"; ?>
i strona z formularzem
<?php require "config.php"; connection(); include "header.php"; { $log=$_SESSION['login']; $login=$_GET['login']; if($log == $login) { //tutaj formularz } else { } } ?>
z php zaczalem niedawno zabawe wiec moze zle rozumuje dlatego rposze was o pomoc