Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]po wybraniu danych z drugiego pola wyboru znika to co jest w pierwszym
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-jasio-
w jednej liscie z pola wyboru wybieram jedna wartosc klikam na przycisk pojawia sie 2 pole gdzie wybieram podkategorie, mam to zrobione na 1 formularzu, jak zablokowac wybrane dane z pierwszego pola zeby nie znikały?

-------------------------
dodałem [tag] do tematu ponieważ
padły już odpowiedzi
na przyszłość pamiętaj, że dodawanie
[tag]u należy do Ciebie
~Cienki1980
ShadowD
robisz to tak najpierw wybierasz 1 formularz przeładowujesz stronę i wybierasz 2 który się pojawił?
-jasio-
przeładowuje strone na ta sama przyciskiem submit,
ShadowD
A więdz musisz dać tak przykład:

1. <?php
  2. if($_POST[dane]=='1możliwość') $dane1='selected="selected"';
  3. if($_POST[dane]=='2możliwość') $dane2='selected="selected"';
  4. if($_POST[dane]=='3możliwość') $dane3='selected="selected"';
  5.  
  6. echo'<option '.$dane1.'>1możliwość</option>';
  7. echo'<option '.$dane2.'>2możliwość</option>';
  8. echo'<option '.$dane3.'>3możliwość</option>';
  9. ?>

Ps Jeśli pomogłem to napisz posta z słowami "ShadowD pomógł mi"... Z góry dzięki
-jasio-
a co trzeba umiscic w miejscu gdzie jest mozliwosc?
ShadowD
Ty chcesz rozwijaną listę?

Jeśli tak to w miejscu 1możliwość wpisz nazwę która będzie widoczna w przeglądarce podczas wybierania...

Z przeładowaniem strony czy bez??
wybierasz pole nr 1 w pierwszej liście klikasz dalej i wybierasz np pole 3 w drugiej liście...

Jak tak to to co napisałem powinno ci pomóc daj kod to ci wszystko napiszę...
-jasio-
tak rozwijana dane pobierane z bazy. to mi sie podoba ale nie wiem jak zrobić:(
http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

a ja mam tak ze za kazdym razem przyciskam dalej i mi sie pojawiaja nastepne pole wyboru, ale dane w porzedniuej znikaja
Gość
  1. <?
  2. //sprawdzenie czy słowniki są wypełnione wartościami
  3. require_once("../../Connections/zlacz.inc");
  4. require_once("../../Connections/polaczenie_baza.inc");
  5. $sql="SELECT * FROM producent ";
  6. $wynik=mysql_query($sql,$polacz) or die('nie dziala');
  7. $ilosc=mysql_num_rows($wynik);
  8. //2.model telefonu
  9. $sql1="SELECT * FROM model_telefonu";
  10. $wynik1=mysql_query($sql1,$polacz) or die ('nie dziala');
  11. $ilosc1=mysql_num_rows($wynik1);
  12.  
  13. if (($ilosc==0)  OR ($ilosc1==0) ) $blad='BRAK ZMIENNYCH SŁOWNIKOWYCH - FUNKCJA DODAJ SPRZĘT MOŻE ŹLE DZIAŁAĆ';
  14. else $blad='';
  15. ?>

1. <?
  2.  if (empty ($blad))
  3.  {
  4. echo'<select name="produ">';
  5. while($kol=mysql_fetch_array($wynik))
  6. {
  7. $id=$kol['id_prod'];
  8. $nazwa=$kol['nazwa_producenta'];
  9. {echo '<option value="" >-------------------------</option>';}
  10. echo"<option value=\"$id\">$nazwa</option>";
  11. }
  12. echo' </select>';
  13. }
  14. else
  15. echo $blad;
  16. ?>
  17.  
  18. $id_prod=$_POST['produ'];
  19. //2.model telefonu
  20. $sql1="SELECT * FROM model_telefonu WHERE id_producenta='$id_prod' ";
  21. $wynik1=mysql_query($sql1,$polacz) or die ('nie dziala');
  22. echo'<select name="mod">';
  23. while($kol=mysql_fetch_array($wynik1))
  24. {
  25. $id_model=$kol['id_model'];
  26. $nazwa=$kol['model_tel'];
  27. {echo '<option value="" >-------------------------</option>';}
  28. echo"<option value=\"$id_model\">$nazwa</option>";
  29. }
  30. echo' </select>';
  31. ?>
  32.  
  33. <input name="Submit" type="submit" class="kategorie" value="DALEJ" />

bardzo prosze o pomoc.
tylko jak mam wejsc na 2 formularz jak mam jeden przycisk dalej ?
-jasio-
moze mi ktos pomoc??prosze
-jasio-
moze mi ktos porawic ten skrypt zeby po przekierowaniu nie znikały wybrane dane z pierwszej listy?
Pilsener
Poczytaj o metodach przekazywania zmiennych pomiędzy stronami. Oto jedna z nich:
  1. <?php
  2. echo '<input type="hidden" value="'.$_POST['dane_1'].'" name="dane1">';
  3. ?>
-jasio-
to jest ukryte przekazywanie, a ja chce zeby po wyborze wartosci z pierwszej listy była widoczna jak przeładuje strone na ta samą.powyzej jest moj kod
Pilsener
Jak nie chcesz przekazywać wartości, którą wcześniej wybrałeś, to nie będzie ona widoczna.
-jasio-
ale ja chce zeby była widoczna wartosc w pierwszym polu jak wybieram z drugiej listy, chyba mozna to automatycznie selectami przekierowac strone ale ja nie potrafie i robie to z przyciskiem.

tylko po przeładowaniu przyciskiem wybrana wartosc z pierwszego pola sie zeruje.sad.gif
Pilsener
Oczywiście, że się zeruje, bo przy ponownym wysłaniu formularza tablica $_POST jest nadpisywana. Dlatego jak wysyłasz drugi raz formularz to musisz dodać ukrytego inputa, żeby dane z pierwszego wysłania formularza nie znikały.
-jasio-
a mozesz mi porawic ten kod zeby działało??
  1. <?//sprawdzenie czy słowniki są wypełnione wartościami require_once("../../Connections/zlacz.inc"); require_once("../../Connections/polaczenie_baza.inc"); $sql="SELECT * FROM producent "; $wynik=mysql_query($sql,$polacz) or die('nie dziala'); $ilosc=mysql_num_rows($wynik);//2.model telefonu $sql1="SELECT * FROM model_telefonu"; $wynik1=mysql_query($sql1,$polacz) or die ('nie dziala'); $ilosc1=mysql_num_rows($wynik1);if (($ilosc==0)  OR ($ilosc1==0) ) $blad='BRAK ZMIENNYCH SŁOWNIKOWYCH - FUNKCJA DODAJ SPRZĘT MOŻE ŹLE DZIAŁAĆ'; else $blad='';?> 
  2.  
  3.  <?  if (empty ($blad))  { echo'<select name="produ">'; while($kol=mysql_fetch_array($wynik)) { $id=$kol['id_prod']; $nazwa=$kol['nazwa_producenta']; {echo '<option value="" >-------------------------</option>';} echo"<option value=\"$id\">$nazwa</option>"; } echo' </select>'; } else echo $blad; ?>$id_prod=$_POST['produ'];//2.model telefonu $sql1="SELECT * FROM model_telefonu WHERE id_producenta='$id_prod' "; $wynik1=mysql_query($sql1,$polacz) or die ('nie dziala'); echo'<select name="mod">'; while($kol=mysql_fetch_array($wynik1)) { $id_model=$kol['id_model']; $nazwa=$kol['model_tel']; {echo '<option value="" >-------------------------</option>';} echo"<option value=\"$id_model\">$nazwa</option>"; } echo' </select>'; ?> <input name="Submit" type="submit" class="kategorie" value="DALEJ" />
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.