Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: polskie litery w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tomegal
zapisujac tekst do pliku za pomaca funkcji fwrite() dzieja sie dziwne rzeczy z polskim literami - czesc jest a czesc jest zastapiona dziwnymi znakami, czy mozna jakos temu zaradzic PROSZE O POMOC!!!
dragossani
Je¶li problem leży tylko w kodowaniu ISO i WIN to zerknij tutaj do post-u Mistycus'a. Użyj jego skryptu zanim zapiszesz do pliku. Je¶li nie pomoże to napisz jakie konkretnie karzaki Ci wywala.
tomegal
dzieki, ten skrypt na niewiele mi sie przyda, ale dzieki niemu zrozumialem czym na czym polega problem.Tak mi sie przynajmniej wydaje. Moze opisze szerzej problem: chodzi o to, ze moj skrypt zapisuje dane w pliku, z ktorego nastepnie flash pobiera i wyswietla na stronie.php polskie litery (takie jak ±ˇ¶¦Ľ¬)zapisuje w postaci: ¶¦·±Ą¬ .Gdy pobieram ten tekst z pliku za pomoca php to wszystko jest ok, ale to flash ma wyswietlac te dane bezposrednio z pliku i chodzi o to zeby w pliku bylo zapisane np. ± a nie jakies krzaczki. Mysle ze rozwiazaniem mogloby byc zastapienie tych znakow odpowiednikami typu "±·¶¦Ą¬" tylko ze to sa odpowiedniki krzaczkow i przydalyby mi sie tylko podczas odczytu z pliku i dopieru zamienianiu ich. Ja potrzebuje zamienic polskie litery na te odpowiedniki przed zapisaniem do pliku (tylko nie wiem co to jest za rodzaj znakow typu"±·¶¦Ą¬" i gdzie znalezc ich odpowiedniki polskich liter. Ale teraz zamotalem. Mam nadzieje ze ktos to zrozumie i mi pomoze. Z gory dziekuje!
tomegal
ups
Seth
i po klopocie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.