tomegal
24.09.2002, 12:15:39
zapisujac tekst do pliku za pomaca funkcji fwrite() dzieja sie dziwne rzeczy z polskim literami - czesc jest a czesc jest zastapiona dziwnymi znakami, czy mozna jakos temu zaradzic PROSZE O POMOC!!!
dragossani
24.09.2002, 12:44:28
Je¶li problem leży tylko w kodowaniu ISO i WIN to zerknij
tutaj do post-u Mistycus'a. Użyj jego skryptu zanim zapiszesz do pliku. Je¶li nie pomoże to napisz jakie konkretnie karzaki Ci wywala.
tomegal
24.09.2002, 22:27:43
dzieki, ten skrypt na niewiele mi sie przyda, ale dzieki niemu zrozumialem czym na czym polega problem.Tak mi sie przynajmniej wydaje. Moze opisze szerzej problem: chodzi o to, ze moj skrypt zapisuje dane w pliku, z ktorego nastepnie flash pobiera i wyswietla na stronie.php polskie litery (takie jak ±ˇ¶¦Ľ¬)zapisuje w postaci: ¶¦·±Ą¬ .Gdy pobieram ten tekst z pliku za pomoca php to wszystko jest ok, ale to flash ma wyswietlac te dane bezposrednio z pliku i chodzi o to zeby w pliku bylo zapisane np. ± a nie jakies krzaczki. Mysle ze rozwiazaniem mogloby byc zastapienie tych znakow odpowiednikami typu "±·¶¦Ą¬" tylko ze to sa odpowiedniki krzaczkow i przydalyby mi sie tylko podczas odczytu z pliku i dopieru zamienianiu ich. Ja potrzebuje zamienic polskie litery na te odpowiedniki przed zapisaniem do pliku (tylko nie wiem co to jest za rodzaj znakow typu"±·¶¦Ą¬" i gdzie znalezc ich odpowiedniki polskich liter. Ale teraz zamotalem. Mam nadzieje ze ktos to zrozumie i mi pomoze. Z gory dziekuje!