Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]dziwny wynik zapytania...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Czaroo
Witam,

Od paru godzin próbuję rozwikłać dość idiotyczny problem z prostą operacją i mam powoli dość...
Kod jest taki:

1. <?php
  2. ini_set('display_errors', 1);
  3. include('connect.php');
  4. $db_name='xxxxxxx';
  5. $db = mysql_select_db($db_name,$dbh) or die ("couldn't select database");
  6. $nrgrupy = mysql_query('SELECT `grupa` FROM `klienci` WHERE `id` = '.$_POST['delete_klient'].' LIMIT 1');
  7. $miejscaplus = mysql_query('UPDATE `grupy` SET `miejsca` = `miejsca` + 1 WHERE `grupy`.`numer` = $nrgrupy ');
  8. $delklient = mysql_query('DELETE FROM `klienci` WHERE `id` = '.$_POST['delete_klient'].' LIMIT 1');
  9. ?>

Jak podejrzeć $nrgrupy to wyskakuje:
Resource id #4 zamiast normalnej liczby

'.$_POST['delete_klient'].' idzie z formularza z innej strony i on działa, tak samo jak i $delklient i $miejscaplus bez zmiennej $nrgrupy...
Generalnie chodzi mi o to żeby zaczał działać UPDATE z $miejscaplus, a z $nrgrupy nie chce działać...
Wychodzi na to, że ten wynik z $nrgrupy jest jakiś zły ale próbowałem różnych sposobów zapisu tego i generalnie nic się nie zmienia...pomocy? smile.gif

P.S. Wróciłem do zabawy w php i sql po 4 latach, a i wtedy nie umiałem wiele więc nie krzyczcie winksmiley.jpg
l0ud
Tutaj akurat chyba bardziej praktyczne będzie mysql_result() winksmiley.jpg
http://pl.php.net/mysql_result
Cysiaczek
Zamykam - otworzę po przesłaniu poprawnego tematu
Czaroo
Cytat(l0ud @ 13.04.2008, 16:55:24 ) *
Tutaj akurat chyba bardziej praktyczne będzie mysql_result() winksmiley.jpg
http://pl.php.net/mysql_result

Dzięki ! biggrin.gif
Już działa smile.gif
  1. <?php
  2. ini_set('display_errors', 1);
  3. include('connect.php');
  4. $db_name='xxxxxxxxx';
  5. $db = mysql_select_db($db_name,$dbh) or die ("couldn't select database");
  6. $nrgrupy = mysql_query('SELECT `grupa` FROM `klienci` WHERE `id` = '.$_POST['delete_klient'].' LIMIT 1');
  7. $nrrgrupy = mysql_result($nrgrupy,0);
  8. $miejscaplus = mysql_query('UPDATE `grupy` SET `miejsca` = `miejsca` + 1 WHERE `numer` = '.$nrrgrupy.'');
  9. $delklient = mysql_query('DELETE FROM `klienci` WHERE `id` = '.$_POST['delete_klient'].' LIMIT 1');
  10. ?>

Niby takie nic, a ile czasu...aaaaaa !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.