sprawa jest dla mnie dziwna ,
więc tak ,jak wysyłam formularz z plikiem ,
to wyskakuje komunikat że pliku nie odnaleziono ,
i jak odświeżę tę stronę , to wszystkie dane jakie chciałem ładują się do bazy ,
czemu tak sie robi ?
już nie wiem co mam robić , muszę dwa razy odświeżyć stronę z komu nikatem "nie znaleziono pliku" , i dopiero po tym dane się zapisują ,
komunikat o ilości zapisanych wierszy sie nie pojawia
może ktoś zobaczy jakiś błąd w tym kodzie , podaje praktycznie cały kod który odpowiada za insert danychy do bazy
<?php
$fieldseparator = ";";
$lineseparator = "\n";
$csvfile= $_FILES['plik']['tmp_name'];
$save = 1;
echo "nie znaleziono pliku.\n"; }
$file = fopen($csvfile,"r");
if(!$file) {
echo "nie mogę otworzyc pliku.\n"; }
if(!$size) {
}
$csvcontent = fread($file,$size);
$lines = 0;
$queries = "";
foreach(split($lineseparator,$csvcontent) as $line) {
$lines++;
$line = trim($line," \t");
$linearray = explode($fieldseparator,$line);
$linemssql = implode("','",$linearray);
$db=mssql_connect('1xxx.xxx.xxx','user','pass')
or
die ("Nie mozna polaczyc sie z baza, spróbuj ponownie");
mssql_select_db
("bazy",$db) or
die ("nie mogę połączyć z bazą");$query = "INSERT INTO baza (a,b,c,d,e,f) VALUES ('$a','$b','$c','$d','$e','$f' )";
$queries .= $query . "\n";
mssql_query
($query)or
die("Wykonanie zapytania nie powiodło się: ".mssql_error
());}
echo "dopisano $lines pozycje.\n";
?>
to jeszcze raz ja ,
moze ktoś zerknie na to wszystko , był bym bardzo wdzięczny ,
nie wiem gdzie lezy problem , otóż doszedłem do tego że na lokallhoście nie ma problemu z komunikatem "pliku nie znaleziono"(ten sam skrypt) ,
a jak korzystam z bazy danych oraz serwera stron na serwerze właśnie ten komunikat występuje , i jak odswieżę skrypt odpowiedzialny za insert do bazy , czasami wystarczy raz, czasami 3 , to dane się zapisuja.
coś jest nie tak z tym tempem chyba bo ja takiego TEMP-a na swoim komputerze nie mam ,czyli to jest TEM gdzieś na maszynie admina , czy można to jakoś obejść?
Witam
mam takie pytanie czy można zmienić ścieżkę , [tmp_name] ,
jak robię upload danych z pliku csv do tabeli to domyślnie mi się ona podstawia C:\WINDOWS\TEMP\php1C5A.tmp
,
czy mogę wybrać aby robione było to lokalnie na maszynie a nie na serwerze w jakimś innym katalogu, ?
dzięki