Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] pingback
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PawelC
Mógłby mnie ktoś nakierować jak wykonać pingowanie takie jak ma wordpress, znalazłem w sieci jeden skrypt, ale jego wadą było to że strasznie długo się wczytywał co doprowadzało do wyświetlenia komunikatu o braku odpowiedzi z serwera. Wordpress z tego co się domyślam po dodaniu nowego arty pinguje odrazu serwery że się pojawił nowy artykuł, tylko jak wykonać taki skrypt pingujący? Najważniejsze jest to aby działa w miarę możliwości szybko, chodź wiem że to zależy od ilości serwerów do których się pinguje.
ayeo
Mówisz o trackback czy o pingback? Nie jestem pewien co chcesz osiągnąć. Proszę rozwiń temat.
Pozdrawiam!
MMPrime
WordPress korzysta z czego w rodzaju crona, czyli nie pinguje wszystkich adresów na raz tylko co jakiś czas pewną partię serwerów.
PawelC
Sorki jeżeli nie jasno napisałem, chodzi mi o pingback czyli pingowanie po którym boty przychodzą na strone. Tak samo jak w wordpresie że nowo dodany artykuł pojawią się po paru godzinach w indeksie.

MMPrime dzięki za info.

Czyli rozumiem że najlepiej podzielić listę adresów do pingowania, na parę mniejszych, aby to wszystko się szybciej odbywało i pingować artykuły porcjami. A do odpalania co jakiś czas użyć crona. Ten skrypt pingowania co ja mam są w nim 23 adresy i pingowanie odbywa się ok.30 sekund. Fakt faktem mogę zmniejszyć tą listę i czas się skróci.
ayeo
Chyba to wina późnej pory, ale nic nie rozumiem :/ Pingback (tak myślę) to po prostu dodanie komentarza z linkiem zwrotnym do wpisu linkowanego w poście...
PS Jakie boty masz na myśli?
PawelC
hehe ayeo na odwrót
http://topblogger.pl/co-to-jest-pingback-t...ak-je-stosowac/
Boty indeksujące czyli googlebot itp..

Pingback jest stosowany np. do powiadomienia google o nowym wpisie na naszym blogu.
ayeo
Z linka, który podałeś:
Cytat
Pingback to wiadomość o tym, że ktoś w swoim wpisie zamieścił odnośnik do naszego bloga. Zamiast przeczesywać Internet w poszukiwaniu tych, którzy zadali sobie trud by zaszczycić nas linkiem zwrotnym pingback leci w naszą stronę i zazwyczaj siada między zwykłymi komentarzami z informacją “Jaś Ikśiński na swoim blogu zamiescił odnośnik do tego wpisu”. Nie wszystkie platformy blogowe uznają i stosują pingback np. w życiu nie doczekasz się pingback z platformy Blogger / Blogspot. Zresztą Blox i Jogger też nie stosują sygnałów pingback.

PS Pierwszy raz słyszę o pingowaniu Googlebota winksmiley.jpg Wydaje mi się, że Google zapisuje częstotliwość aktualizacji na każdej stronie i wysyła bota w stosownych odstępach. Może jednak żyję w nieświadomości.

Pozdrawiam!

edit:
Rzeczywiście można pingować Google. Tutaj link
Jednak polega to na wysyłaniu mapy strony w xmlu...
PawelC
Zobacz przykładowo tutaj: www.autopinger.com jest skrypt pingowania który powiadamia google etc.. o np nowym wpisie na naszym blogu. wejdz tutaj http://forum.exploitek.info/ zrobie poprzez strone tą co podałem ping i zaraz pojawią się boty biggrin.gif
przed pingowaniem byłem ja i googlebot, po pingowaniu Yahoo! Slurp, GoogleBot, ExPlOiT i inne boty
Cytat
Jednak polega to na wysyłaniu mapy strony w xmlu...

Przecież na stronie autopinger.com nie wysyłasz żadnej mapy, a skrypt pinguje normalnie i pojawiają się boty indeksujące strony.
ayeo
http://www.google.com/help/blogsearch/about_pinging.html
FAQ punkt 3
PawelC
Cytat
The Google Blog Search Pinging Service is a way to inform Google Blog Search of weblog updates. These updates are then published and shared with other search engines to allow them to discover the changes to your weblogs. In addition, Google Blog Search will add submitted weblogs to the list of blogs it needs to crawl and index

masz rację można pingować pojawienie się mapy ale nie tylko do tego służy pingback
ayeo
Miałem na myśli to:
Cytat
If your blog has recently changed and you would like Google to crawl it please submit your blog URL here. Since this service is a one time notification service, every time your blog changes please submit your blog again.

Możesz podać tylko adres bloga, nie trzeba mapy.
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.