Mam kilka pytań.
Mam kod php, w którym łącze się z bazą MsSQL, następnie wynik potrzebuję wyświetlić.
I teraz, chciałbym aby cała część związana z połączeniem z serwerem bazy, z wyborem bazy umieścić w osobnym pliku i tylko dołączać go do głównego (include)
Powodem oddzielenia jest iż chcę aby projekt był uniwersalny i w razie potrzeby zmiany typu serwera (np. na MySQL itp..) zmienić tylko kod w pliku zawierającym dane nt. połączenia.
Wszystko by było fajnie, tylko co zrobić z funkcją mssql_fetch_array

Czy da się to jakoś zmienić

Tak wygląda to teraz:
<?php // plik connection $linkMssql =mssql_connect('DELLSQLEXPRESS','login',’pass'); mssql_select_db('SEBA', $linkMssql); $zapytanie = "SELECT id,txt FROM Tytul"; $wynik = mssql_query($zapytanie,$linkMssql); $wiersz = mssql_fetch_array($wynik, MSSQL_ASSOC); // koniec connection // główny kod while ($wiersz = mssql_fetch_array($wynik, MSSQL_ASSOC)) { $id = $wiersz['id']; $tytul = $wiersz['txt']; } // koniec ?>
Moja propozycja, która jednak nie działa.
<?php // to wszystko co było w poprzednim pliku connection, oraz te dwie linie: $iloscWierszy =mssql_num_rows( $wynik ); while ($wiersz = mssql_fetch_array($wynik, MSSQL_ASSOC)); // koniec connection //główny kod for ($i = 0; $i < $iloscWierszy; ++$i) { $id = $wiersz[$i]['id']; $tytul = $wiersz[$i]['txt']; echo "<TR><TD>$id</TD><TD> <ul><li><a href='index.php?Index=$id'>$tytul</a></li></ul> </TD></TR>\n"; } ?>
Drugie moje pytanie.
<?php <a href='index.php?Index=$id'>$tytul</a> ?>
z danych uzyskanych z bazy, tworze linki. Czy jest jakiś sposób, aby używać metody POST, zamiast jak tutaj GET

Pozdrawiam