Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmienna do frameset
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Reco
A więc mam takie coś:

i niestety zmienna $usr jest pusta.

A więc teraz pytanie, jak zrobić tak by zmienna $_GET ze strony index.php wyświetlała się we frameset? Jeśli masz inny pomysł by zrobić coś podobnego i by strona.php była na całym obrzeże strony (szerokość i wysokość 100%) tak by po kliknięciu na link w strona.php przeładowała się tylko ramka, a strona index.php ze zmienną get została.
Crozin
  1. <frame src="strona.php?user=<?php echo $_GET['user']; ?>">
?
Reco
O dzięki, myślałem że po kliknięciu na link w ramce zmienna $_get zniknie.

ps. Nie jednak znika. Dalej nic.
PawelC
A tak:
  1. <?php
  2. $user=$_GET['user'];
  3. echo '<frame src="strona.php?user=$user">';
  4. ?>

Lub
  1. <?php
  2. $user=$_GET['user'];
  3.  echo '<frame src="strona.php?user='.$user.'">';
  4. ?>

P.S. Zmień tag tematu
Crozin
@ExPlOiT a czym Twój kod różni się od mojego? (poza tym, że niepotrzebnie zaśmiecasz pamięć dodatkowymi zmiennymi biggrin.gif)

@Reco musisz pamiętać o tym, aby za każdym razem w linku było to: ....user= TUTAJ TO Z $_GET['user'];. Zapewne masz jakieś linki typu: link.php?zmienna=xxx - zamień je na: link.php?zmienna=xxx&user=USER
Reco
Podałeś mi dokładnie to samo co twój poprzednik. Po kliknięciu na link w ramce, w niej uruchamia się na strona2.php już bez zmiennej.

ps. Tak, ale niestety do zmiany jest za dóżo, bo w ramkah uruchamiam całego php-fusion :\

pps. Tak sobie myślę czy aby JS czy AJAX'em nie dało by się tego zrobić. Tylko w tych językach nie za bardzo się orientuje dry.gif
Cezar708
Można za pomocą JavaScript, mniej wiecej tak:

plik index.php
  1. <frameset cols = "25%,*">
  2. <frame src ="test.html" name="test1" />
  3. <frame src ="test2.html" name="test2" />
  4. </html>

plik test1.html
  1. function przypisz(elem){
  2. parent.test2.document.getElementById('hiden').value=document.getElementById('user').value;
  3. }
  4. <input type="text" id="user" />
  5. <input type="button" onclick="przypisz(this)" />

plik2.html
  1. <input type="text" value="" id="hiden" />

mam nadzieję, że wytłumaczyłem mniej więcej zasadę działania i że Ci to pomoże

Pozdrawiam
Cezar708
Crozin
IMHO opieranie podstawowej funkcjonalności strony o JavaScript jest najgorszą rzeczą jakiej można się dopuścić.
bim2
Tak jak powiedział Crozin, żeby GET był wszędzie musisz go wysyłać. Może poczytaj jeszcze trochę o php, no i html.

Exploit, po pierwsze, pierwszy kod nie zadziała, po drugie, jak czytam twoje posty to coraz bardziej widzę, że zależy ci tylko na "załapaniu się na POMÓGŁ" ;/ Opanuj się i pomagaj z czystej chęci.
Reco
No tak, ale jak już pisałem zmiana wszystkich linków była by czasochłonna, gdybym miał taka możliwość nawet bym nie pytał. Jeśli ma ktoś inne rozwiązanie tak by zmienna była dostępna z pliku index.php to był bym wdzięczny (include z oczywistych względów odpada)
PawelC
mały OT:
Cytat
Exploit, po pierwsze, pierwszy kod nie zadziała, po drugie, jak czytam twoje posty to coraz bardziej widzę, że zależy ci tylko na "załapaniu się na POMÓGŁ" ;/ Opanuj się i pomagaj z czystej chęci.

Nie zależy mi na punktach bo z nich nic nie wynika. Nie zawsze mam czas aby przetestować czyjś kod to piszę możliwe opcje do sprawdzenia. Jeżeli kogoś tym wprowadzam w błąd to sorki, zmienię to winksmiley.jpg

EDIT: Nikt się nie sprzecza, chciałem tylko wyjaśnić pewną kwestie która dotyczyła się mojej osoby.
Reco
To nie temat na kłunie! Na razie nikt mi nie pomógł i na to się nie zanosi. Ja dziękuje za takie forum sam do tego dojdę.
crackcomm
Kod
echo '<frame src="strona.php?user=$user">';

Wyświetli <frame src="strona.php?user=$user">
ponieważ pomiedzy ' a ' wyświetla dokładnie tak jak wpiszesz czy jakoś tak tongue.gif
Reco
Człowieku UMIESZ CZYTAĆ? questionmark.gif questionmark.gif Najpierw przeczytaj wszystkie posty od góry!!!!!!!!!! Jesteś taki głupi czy tylko sobie posty nabijasz? Po prostu żenada.

// Dostajesz ostrzeżenie! To nie jest powód, żeby tak się zachowywać!
ayeo
@Reco, ludzie starają Ci się pomóc, niepotrzebnie się oburzasz!

@bim2, jeżeli masz jakieś uwagi, uważasz, że ktoś łamie regulamin to użyj klawisza Raportuj.

Ten temat (jak i wszystkie inne) to nie jest miejsce na kłótnie! Jeżeli macie jakieś zastrzeżenia co do zachowania innych są do tego stosowne narzędzia!

Pozdrawiam!
crackcomm
Cytat(Reco @ 26.04.2008, 18:32:16 ) *
Człowieku UMIESZ CZYTAĆ? questionmark.gif questionmark.gif Najpierw przeczytaj wszystkie posty od góry!!!!!!!!!! Jesteś taki głupi czy tylko sobie posty nabijasz? Po prostu żenada.

do kogo to było, do mnie ? tongue.gif
ayeo
Celem uniknięcia dalszych wyzwisk i niepotrzebnej dyskusji temat zamykam! @Reco, jesteś nowy na naszym forum, takie zachowanie to jakaś pomyłka!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.