Reco
26.04.2008, 10:42:45
A więc mam takie coś:

i niestety zmienna $usr jest pusta.
A więc teraz pytanie, jak zrobić tak by zmienna $_GET ze strony index.php wyświetlała się we frameset? Jeśli masz inny pomysł by zrobić coś podobnego i by strona.php była na całym obrzeże strony (szerokość i wysokość 100%) tak by po kliknięciu na link w strona.php przeładowała się tylko ramka, a strona index.php ze zmienną get została.
Crozin
26.04.2008, 10:48:02
<frame src="strona.php?user=
<?php echo $_GET['user']; ?>">
?
Reco
26.04.2008, 10:56:33
O dzięki, myślałem że po kliknięciu na link w ramce zmienna $_get zniknie.
ps. Nie jednak znika. Dalej nic.
PawelC
26.04.2008, 11:03:07
A tak:
<?php
$user=$_GET['user'];
echo '<frame src="strona.php?user=$user">'; ?>
Lub
<?php
$user=$_GET['user'];
echo '<frame src="strona.php?user='.$user.'">'; ?>
P.S. Zmień tag tematu
Crozin
26.04.2008, 11:05:37
@ExPlOiT a czym Twój kod różni się od mojego? (poza tym, że niepotrzebnie zaśmiecasz pamięć dodatkowymi zmiennymi

)
@Reco musisz pamiętać o tym, aby za każdym razem w linku było to: ....user= TUTAJ TO Z $_GET['user'];. Zapewne masz jakieś linki typu: link.php?zmienna=xxx - zamień je na: link.php?zmienna=xxx&user=USER
Reco
26.04.2008, 11:05:45
Podałeś mi dokładnie to samo co twój poprzednik. Po kliknięciu na link w ramce, w niej uruchamia się na strona2.php już bez zmiennej.
ps. Tak, ale niestety do zmiany jest za dóżo, bo w ramkah uruchamiam całego php-fusion :\
pps. Tak sobie myślę czy aby JS czy AJAX'em nie dało by się tego zrobić. Tylko w tych językach nie za bardzo się orientuje
Cezar708
26.04.2008, 14:45:27
Można za pomocą JavaScript, mniej wiecej tak:
plik index.php
<frame src ="test.html" name="test1" /> <frame src ="test2.html" name="test2" />
plik test1.html
function przypisz(elem){
parent.test2.document.getElementById('hiden').value=document.getElementById('user').value;
}
<input type="text" id="user" /> <input type="button" onclick="przypisz(this)" />
plik2.html
<input type="text" value="" id="hiden" />
mam nadzieję, że wytłumaczyłem mniej więcej zasadę działania i że Ci to pomoże
Pozdrawiam
Cezar708
Crozin
26.04.2008, 15:29:39
IMHO opieranie podstawowej funkcjonalności strony o JavaScript jest najgorszą rzeczą jakiej można się dopuścić.
bim2
26.04.2008, 16:43:21
Tak jak powiedział Crozin, żeby GET był wszędzie musisz go wysyłać. Może poczytaj jeszcze trochę o php, no i html.
Exploit, po pierwsze, pierwszy kod nie zadziała, po drugie, jak czytam twoje posty to coraz bardziej widzę, że zależy ci tylko na "załapaniu się na POMÓGŁ" ;/ Opanuj się i pomagaj z czystej chęci.
Reco
26.04.2008, 16:59:45
No tak, ale jak już pisałem zmiana wszystkich linków była by czasochłonna, gdybym miał taka możliwość nawet bym nie pytał. Jeśli ma ktoś inne rozwiązanie tak by zmienna była dostępna z pliku index.php to był bym wdzięczny (include z oczywistych względów odpada)
PawelC
26.04.2008, 17:04:36
mały OT:
Cytat
Exploit, po pierwsze, pierwszy kod nie zadziała, po drugie, jak czytam twoje posty to coraz bardziej widzę, że zależy ci tylko na "załapaniu się na POMÓGŁ" ;/ Opanuj się i pomagaj z czystej chęci.
Nie zależy mi na punktach bo z nich nic nie wynika. Nie zawsze mam czas aby przetestować czyjś kod to piszę możliwe opcje do sprawdzenia. Jeżeli kogoś tym wprowadzam w błąd to sorki, zmienię to

EDIT: Nikt się nie sprzecza, chciałem tylko wyjaśnić pewną kwestie która dotyczyła się mojej osoby.
Reco
26.04.2008, 17:08:00
To nie temat na kłunie! Na razie nikt mi nie pomógł i na to się nie zanosi. Ja dziękuje za takie forum sam do tego dojdę.
crackcomm
26.04.2008, 17:28:52
Kod
echo '<frame src="strona.php?user=$user">';
Wyświetli <frame src="strona.php?user=$user">
ponieważ pomiedzy ' a ' wyświetla dokładnie tak jak wpiszesz czy jakoś tak
Reco
26.04.2008, 17:32:16
Człowieku UMIESZ CZYTAĆ?

Najpierw przeczytaj wszystkie posty od góry!!!!!!!!!! Jesteś taki głupi czy tylko sobie posty nabijasz? Po prostu żenada.
// Dostajesz ostrzeżenie! To nie jest powód, żeby tak się zachowywać!
ayeo
26.04.2008, 17:34:48
@Reco, ludzie starają Ci się pomóc, niepotrzebnie się oburzasz!
@bim2, jeżeli masz jakieś uwagi, uważasz, że ktoś łamie regulamin to użyj klawisza Raportuj.
Ten temat (jak i wszystkie inne) to nie jest miejsce na kłótnie! Jeżeli macie jakieś zastrzeżenia co do zachowania innych są do tego stosowne narzędzia!
Pozdrawiam!
crackcomm
26.04.2008, 17:36:16
Cytat(Reco @ 26.04.2008, 18:32:16 )

Człowieku UMIESZ CZYTAĆ?

Najpierw przeczytaj wszystkie posty od góry!!!!!!!!!! Jesteś taki głupi czy tylko sobie posty nabijasz? Po prostu żenada.
do kogo to było, do mnie ?
ayeo
26.04.2008, 17:41:50
Celem uniknięcia dalszych wyzwisk i niepotrzebnej dyskusji temat zamykam! @Reco, jesteś nowy na naszym forum, takie zachowanie to jakaś pomyłka!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.