Planuję zrobić serwis z darmowy hostingiem fotek, ponieważ mam domenę i serwer z dobrymi parametrami, a wykorzystuje z tego tylko 1GB transferu na miesiąc. I moje pytanie brzmi jak najlepiej zaprojektować zaplecze takiego skryptu, tak aby było to optymalnie zrobione. Rozumież że zamiast pisać strukturanie lepiej jest napisać to obiektowo, z wykorzystaniem sterownika bazy danych + kilka innych rzeczy. Chcę to wykonać optymalnie aby bez sensu nie obciążać serwera, co może doprowadzić do jego padu, a wykorzystanie do tego OOP to już jakiś krok w dobrym kierunku. I moje pytanie brzmi jak zrobić żeby było to optymalnie wykonane, czego się przestrzegać, a co wykorzystać? Zaznaczam że serwis będzie stał bardzo długo ponieważ domene mam jeszcze ważną przez pare lat, serwer to samo, przynajmniej wykorzystam możliwości serwera. Serwer ma włączoną bibliotekę GD i wiele innych, co może się przydać do tworzenia miniatur jak ktoś będzie chciał wykorzystać uploadowaną fotkę jako avatar.
Będę wdzięczny za opinie, sugestie i wasze pomysły w szczególności od osób które miały z tym do czynienie.
P.S. Jeżeli zły działa, to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.