staram się przerobić ten przykład http://php.rk.edu.pl/w/p/powizane-pola-sel...zystujce-ajaxa/
aby zadziałał na mojej bazie , ile coś mi nie wychodzi ,
zrobiłem sobie pliki jak w przykładzie
i tak:
w pliku index pokazuje mi listę wartości z bazy ,
jak wybiore tę wartosc to w drugim polu select powinna pojawić mi się lista zalezna od wartości jaką wybrałem w pierwszym polu select ale mam ją pustą
plik index.php
<script type="text/javascript" src="ajax.js"></script> <script type="text/javascript"> var ajax = new sack(); function getCityList(sel) { var countryCode = sel.options[sel.selectedIndex].value; document.getElementById('dhtmlgoodies_city').options.length = 0; // Empty city select box if(countryCode.length>0){ ajax.requestFile = 'getCities.php?countryCode='+countryCode; // Specifying which file to get ajax.onCompletion = createCities; // Specify function that will be executed after file has been found ajax.runAJAX(); // Execute AJAX function } } function createCities() { var obj = document.getElementById('dhtmlgoodies_city'); eval(ajax.response); // Executing the response from Ajax as Javascript code } </script> <form action="" method="post"> <table> <tr> <td>Country: </td> <td><select name="dhtmlgoodies_country" onchange="getCityList(this)"> <option value="">Wybierz</option> <?PHP $db=mssql_connect('xxx.xxx.xx.x','hasło','login') $q = "SELECT rodzaj FROM baza GROUP BY rodzaj"; $wynik = mssql_query($q); while ($wiersz = mssql_fetch_array($wynik)) { '">'. $wiersz['rodzaj'] . '</rodzaj>'; }; ?> </select> </td> </tr> <tr> <td>City: </td> <td><select name="dhtmlgoodies_city"> </select> </td> </tr> </table> </form>
i plik getCities.php
<?php { $db=mssql_connect('xxx.xx.xx.x','hasło','login') $q = "SELECT jednostka FROM baza WHERE rodzaj= '".mssql_real_escape_string($_GET['countryCode'])."'"; $wynik = mssql_query($q); while ($wiersz = mssql_fetch_array($wynik)) { }} ?>
nie wiem gdzie robię błąd , może gdzieś jest przyczyna po stronie mojej bazy w której nie mam id?
dziękuję z góry za pomoc