Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Ścieżka do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
CconradD
Witam
Mam taki skrypt:
  1. <form action = "import.php" method = "post" name="import">
  2. Zaladuj ten plik: <input name="import_xml" type="file">
  3. <input type = "submit" value = "Wczytaj">
  4. </form>

1. <?php
  2. echo $_POST['import_xml'];
  3. ?>

Skrypt mi ładnie działa jak go sprawdzałem na WampServer'ze, ale jak wrzuciłem on-line i wskazuje np taką ścieżkę "H:\Test Test\index.xml" to wyświetla mi tylko index.xml. Zastanawiam się w czym problem, czy to ma jakiś związek z ustawieniami tego serwera on-line, czy to może być inny problem. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Strzałek
Domyślam się że chcesz zrobić upload pliku na serwer? Bo nie wiem do czego innego może posłużyć input typu file.

http://pl2.php.net/manual/en/features.file-upload.php

Jeżeli chcesz zrobić coś innego to wytłumacz o co chodzi i jak to ma działać.
wlamywacz
Bezpieczeństwo, nigdy nie wyciągniesz gdzie znajduje się plik fizycznie na dysku. Gdy wrzucasz plik pierw jest on kopiowany do katalogu temp z losową nazwą i podawana ta ścieżka.
CconradD
Ok, trochę mi się rozjaśniło. Zobaczę czy uda mi się to zrealizować.

Ok, teraz działa, ale chciałbym żeby ten plik tymczasowy został na 2 załadowania strony (bo po wysłaniu, wyświetlam jego częściową zawartość, a na następnej stronie wysyłam zawartość całą do mysqla). Po załadowaniu do strony nr 2 plik znika. Da się jakoś 'przedłużyć' jego ważność?
wlamywacz
Opisz dokładnie co chcesz osiągnąć
webdice
Przenoszę na Przedszkole.
erix
Cytat
Da się jakoś 'przedłużyć' jego ważność?

Przenieś do jakiegoś swojego katalogu. Zmienna $_FILES jest traktowana podobnie, jak $_POST/$_GET - tylko w ramach żądania, a uploadowany plik jest trzymany w katalogu tymczasowym.

Żeby było tak, jak chcesz bez dodatkowego przenoszenia, to musiałbyś za każdym żądaniem wysyłać osobno plik.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.