to moj pierwszy post tutaj, wiec moze pare slow wstepu

Glownie znam sie na grafice i css i html, a php po prostu uzywam albo skryptow, ktore napisalem dawno temu, albo jakis przerobionych z netu, zdecydowanie nie czuje sie programista i to moja najslabsza strona.
Niestety przypadlo mi napisanie paru linijek kodu, i nie wiem jak sie do tego zabrac.
Zadanie jest takie, ze na serwerze firmowym mamy katalog www.adresstronyfirmy.com/projekt123/teksty/
Ludzie wrzucaja tam pliki .doc na wszelkie mozliwe sposoby, przez klienta ftp/panel administracyjny/formularz na stronie itd. Wiele osob pracujacych przy danym projekcie ma do tego dostep.
I musze teraz napisac prosty skrypt, ktory:
- Sprawdzi daty dodania wszystkich plikow .doc w danym katalogu
- Przypisze nazwy ostatnio dodanych 10 plikow do zmiennych, czyli np.
- <?php
- $plik1 = zenek.doc;
- $plik2 = umowa.doc;
- ?>
itd - Utworzy linki na docelowej stronie:
- Ostatnio dodane/zmieniane pliki:
itd.
O ile z punktem 3 sobie poradze (chociaz nie wiem jak usunac ".doc" w nazwie odnosnika ;/ ) to punkty 1 i 2 to dla mnie czarna magia. Przegladajac php.net trafilem na file_exists, ale to sprawdza jeden konkretny plik. Da sie to jakos przeroibc zeby sprawdzalo pliki o danym rozszerzeniu?
Bede wdzieczny za wszelka pomoc i nakierowanie mnie na odpowiednie funkcje czy tez slowa kluczowe, ktorych szukac w google, bo gdy szukam operacji na plikach, to wyskakuja mi same tutoriale dla poczatkujacych o tym jakto wczytac i zapisac plik.
Z gory dziekuje za pomoc!
Pozdrawiam!