pomogliscie mi juz pare razy, mam nadzieje ze i tym razem znajdzie sie odpowiedz na moje nowicjuszowe pytanka

Na wstepie moze zaznacze, ze nie jestem informatykiem, i tylko jako hobby sie tym zajmuje, chociaz i w pracy to moje hobby jest wykorzystywane czasem przez szefa ;O
Czeka mnie przerobienie strony czysto htmlowej, dodanie tam autorskiego cms'a glownie, chce wszystko oprzec na php (i przy okazji nauczyc sie wiele nowych rzeczy). Rzeczy typu newsy beda sobie siedziec w bazie danych mysql. Ale mam pytanie czy np. cos takiego jak dzial "o firmie" ktory prawie nigdy sie nie zmienia i jest blokiem tekstu, mozna umiescic w zwyklym pliku tekstowym i osadzac na stronie przez include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? Czy bedzie to szybsze niz pobieranie tresci z bazy danych?
Czy w ogole powinienem myslec o optymalizacji i o tym zeby szybko wszystko dzialalo szybko przy odwiedzinach rzedu 1000 w porywach do 4000 max dziennie? Czy przy takiej liczbie odwiedzin co bym nie zrobil to i tak bedzie szybko dzialac, bo baza danych nie da rady sie "zapchac".
Dziekuje i pozdrawiam.