Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][MYSQL]meta tagi, title + baza danych a pozycjonowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
siemieng
Witam, tworząc stronkę jakąkolwiek chciałbym być pewny, że pisany kod będzie sprzyjał jej pozycjonowaniu;

Oczytałem się mnóstwa artykułów na ten temat, i o ile wszystko jest jasne:
- pozycjonowanie głównie pod kątem Google;
- META TAGI
- znacznik TITLE
- slowa kluczowe a alt przy obrazkach;
- title przy linkach;
- stosowanie znaczników <H1>...<H6>;
- poprawna walidacja kodu;
to niestety niestety nie udało mi sie nigdzie znaleźć przykładu, informacji jak zrobić (jak się robi), żeby uzyskać efekt osobnych tagów keywords i description oraz znacznika title dla różnych podstron serwisu??

Załóżmy, że stronka jest podzielona na 4 główne działy -> html, css, js, php -> w takim przypadku jeszcze możliwe jest wpisanie osobnych ww. znaczników dla każdego z działów i strony głównej, co i tak wiąże się ze stworzeniem dodatkowych plików, a jak to zrobić (się robi) dynamicznie?questionmark.gif?

Przykładowo ja robiąc stronki stosują prostą zasadę działającą dzięki php, czyli dla przykładu wyżej:
Tworzę jeden plik główny -> index.php, działy rozpoznawane są poprzez dodatkową zmienną w linku, czyli np: dział php to: index.php?sect=php i następnie pobieram dane z bazy w zależności od działu (zmiennej sect pobranej z linku) ale co z znacznikami title i meta tagami dla każdego z tych działów?questionmark.gif?

Jest sens umieszczać wartości znacznika title, meta tagów keywords i description w bazie danych?? Pisząc wtedy prostą funkcję da się wyciągnąc z bazy te znaczniki i po wejściu w przeglądarce w dany dział czy nawet artykuł faktycznie w pasku tytyłu przeglądarki pojawi się chciany tytuł ale z tego co czytałem to nie wpłynie na pozycjonowanie bo roboty google i tak tego nie odczytają, bo nie mają dostępu do bazy, a z samej funkcji nie jak nic nie wyciągną:/:/:/

Bez bazy da się też zrobić osobne pliki i w plikach przetrzymywać te dane, następnie przy pomocy funkcji php odczytywać właściwy, ale czy to ma sens i czy w ogóle to coś da, zresztą przy dużej liczbie artykułów to niemożliwe do zrobienia:/:/

Może wiecie jakie jest na to rozwiązanie, a jak wy to robicie?questionmark.gifquestionmark.gif? Ogólnie jak zrobić dynamiczne przypisanie znaczników decription i keywords oraz title dla każdego z działów, artykułów itp.... questionmark.gifquestionmark.gif

Z góry dzięki pozadrawiam winksmiley.jpg
Shili
Roboty nie muszą mieć dostępu do bazy. Sprawdź sobie jak wygląda kod html wygenerowany przez php. Dokładnie to samo widzą roboty i jeśli na każdej stronie jest inny title, to one zobaczą ten title z gigantyczną pewnością.

Roboty nie widzą php, bo robot to taka przeglądarka tekstowa, która ogląda dokładnie to co Ty, z wyłączeniem paru ciekawych rzeczy jak js i inne wynalazki ^^
nithajasz
Ja korzystam z Zend tam jest to prosto zrobione smile.gif

No ale nie korzystająć z zend można to zrobić w taki sposób:

1. Zamieszczasz co chcesz zmieniac w configtags.php który includujesz na początku głównego szablonu.

W pliku tym powiedzmy masz coś takiego :

1. <?php
  2. $table['js'] = array(
  3. 'title' => 'JS';
  4. 'keywords' => 'bla bla bla';
  5. );
  6. $table['css'] = array(
  7. 'title' => 'CSS';
  8. 'keywords' => 'bla bla bla';
  9. );
  10. ?>

A później tak jak pisałeś pobierając pparametr określający dzial z url..

1. <?php
  2. require_once 'configtags.php';
  3.  if(isset($_GET)){
  4. switch($_GET){
  5. case 'js' : 
  6. $title = $table['js']['title'];
  7. $keywords = $table['js']['keywords'];
  8. break;
  9. case 'css' : //jakies operacje
  10. default : //ustawiasz standardowe zmienne
  11. }
  12.  }
  13. ?>

i dalej w pliku już część html..

1. <title><?PHP echo $title; ?></title>

Prosty sposób.. smile.gif
Pilsener
Odnośnie title, keyword, description itp., ja robię tak:

1. Tryb generowania meta (może być inny dla każdej kategorii/podkategorii serwisu)
- statyczny (wczytywane są meta domyślne)
- dynamiczny (meta są generowane na podstawie treści strony)
- mieszany (meta statyczne + dynamiczne, np. title: mojestrona.pl - arty, mojestrona.pl - bzdety - itd.)

2. Sposób generowania:
- statyczne meta są wczytywane z info o stronie/kategorii/podkategorii itp. - metodologia jest prosta - nie ma meta dla podkategorii, to wczytywane są te dla kategorii, nie ma i dla nich to ładowane sa meta dla całego serwisu - chyba proste i logiczne, co nie?
- dynamiczne meta są generowane przez odpowiednie silniki CMS'a. Np system nowości generuje je na podstawie tytułu i pierwszych dwóch zdań treści. System artykułów na podobnej zasadzie. Najlepszy jest jednak zaintegrowany system aktywnych tagów i wewnętrznego linkowania - meta generowane są w oparciu o słowa kluczowe, dzięki temu w wyszukiwarce pojawia się description, a nie fragment tekstu, zawierający najwięcej słów kluczowych. Jeśli masz siły i środki, to postaw właśnie na to.
siemieng
dzięki, widać za dużo tych artykułów o pozycjonowaniu czytałem i już sam sie pogubiłem, a tu po prostu nie rozumiałem zasady działania robotów :/ zonk, czyli wnioskując jak mam większy serwis, i dużo artykułów mogę mieć treści tych znaczników zapisane w bazie i zarówno dla artykułów jak i działów wyciągać je z bazy odpowiednią funkcją i będzie git winksmiley.jpgwinksmiley.jpg

dzięki za wyjaśnienie, pozdrawiam....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.