Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Funkcja Update aktualizuje również pola które nie powinna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
poxrimex
Mam taki skrypcik do oceny artykułów:

1. <?php
  2. $user=$_SESSION['login'];
  3.  
  4. $glos=$_GET['jakiglos'];
  5. $zapytanie = "UPDATE `uzytkownicy` SET `sumaglosow` = `sumaglosow` + '$glos' WHERE `login` = '$user';";
  6. $zapytanie2 = "UPDATE `uzytkownicy` SET `iloscglosow` = `iloscglosow` + '1' WHERE `login` = '$user';";
  7. mysql_query($zapytanie);
  8. mysql_query($zapytanie2);
  9. ?>

Połączenie z bazą mysql jest zainicjowane, a te 2 zapytania są prawidłowe, tylko jest jedno ale, w tej samej tabeli, w tej samej bazie odrazu robi update dla innego pola, gdzie jest data ostatniego logowania użytkownika. Sprawdziłem w skrypcie, nigdzie indziej nie ma żadnego zapytania. Jeżeli wytne powyższy kod ze skryptu php to jest wszystko wporządku. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, że aktualizuje również pole, którego nie ma podane, bo z kodu powyższego przecież wynika, ze ma aktualizować pola sumaglosow i pole iloscglosow. Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
temit
to muisz zrobic tak zeby dzialalo
nospor
@temit aleś grypsa walnal....

Cytat
innego pola, gdzie jest data ostatniego logowania użytkownika
Zapewne to pole jest typu timestamp. Pola tego typu mają te ceche, ze sie same aktualizuja przy modyfikacji rekordu smile.gif

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/timestamp.html
LeWaR
a przypadkiem nie masz pola sql ustawionego dla czasu na NOW() questionmark.gif
poxrimex
No owszem to jest NOW () i to jest pole typu TIMESTAMP, tylko co tu zastosować do przetrzymywania biggrin.gif, ostatniej daty logowania użytkownika? tak żeby przy każdej aktualizacji tego wiersza nie była wprowadzana data NOW ( ), jak to zrobić?

pozdrawiam
poxrimex
Dobrze już mam, w phpmyadmin zmieniłem we własciwościach, było zaznaczone że przy każdym "majsterkowaniu" przy wierszu aktualizowało się to. Pozdrawiam i dziekuje!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.